Az osztrák belügyminiszter elrendelte a bécsi vásárok, bevásárlóközpontok és a repülőtér fokozott őrzését. Egy belbiztonsági szakértő nem köntörfalazott, szerinte Ausztria lesz a következő célpont.
Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter elrendelte, hogy január 9-ig fokozottabban őrizzék a nagyobb bevásárlóközpontokat, karácsonyi vásárokat és a schwechati repülőteret is. Több járőrt küldenek a helyszínekre, a vásárokat betonelemekkel veszik körbe, nehogy megismétlődhessen a nizzai és berlini terrortámadás tragédiája.

Sobotka szerint nincsen 100%-os biztonság a terroristák ellen, de arra kéri a lakosokat, hogyha bármi gyanúsat észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget.A belügyminiszter álszentnek érezné, ha arról győzködnék az állampolgárokat, hogy teljes biztonságban vannak, ám ez nem azt jelenti, hogy kerülniük kellene a vásárokat és a forgalmasabb tereket. Bár Wolfgang Sobotka hozzátette, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a közeljövőben terrorakciót hajthatnának végre Ausztriában, de az elmúlt napok salzburgi esete óvatosságra int.

Az osztrák rendőrség ugyanis őrizetbe vett egy 25 éves marokkói állampolgárt, aki egy salzburgi menekültszállón élt, és a karácsonyi vásárban készült terrortámadásra.

A szakértő szerint Ausztria következik! Egyre közelebb Magyarországhoz!

Shams ul-Haq terrorszakértő úgy véli, hogy több jel is arra mutat, hogy Ausztria lehet az Iszlám Állam következő célpontja. Ahogy Franciaországból és Belgiumból átszivárgott a terror Németországba, úgy terjedhet tovább Ausztriába és az Unió többi országába. A szakértő szerint a legnagyobb baj az, hogy az ujjlenyomat-rendszer nem működik az országban. Terroristák hamis névvel és útlevéllel utaznak be Ausztriába, és a rendszer hiányossága miatt a menekültszállókon a terroristákat szabadon mozoghatnak.