Tizenegy hónap alatt két elkövetőt ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt a németországi Kölnben szilveszterkor nők ellen tömegesen elkövetett zaklatásokkal kapcsolatban – írta pénteken a Der Tagesspiegel.
Egy iraki férfit szexuális kényszerítés, algériai társát szexuális kényszerítés kísérlete miatt ítéltek el, egyaránt

12 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre.

A kölni belvárosban szilveszter éjjel történt bűncselekmények nyomán 662 nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt. A két ítélet azt jelenti, hogy 11 hónap alatt a bejelentett esetek 0,3 százalékát sikerült az elkövető felelősségre vonásával lezárni.

A vagyon elleni bűncselekményeket tekintve valamivel eredményesebb a hatóságok munkája. A kölni ügyészség összesítése szerint 1310-en tettek feljelentést ilyen bűncselekmény miatt, többségüktől mobiltelefont vagy pénztárcát loptak, raboltak, és eddig 22 elkövetőt ítéltek el.

Valamennyien férfiak, és csaknem valamennyien észak-afrikaiak, 10 marokkói és 9 algériai van közöttük, és csupán egy német. A legnagyobb büntetést – egy év 11 hónap letöltendő szabadságvesztést – egy algériai férfi kapott zsarolásért és rablásért. Az ítélet öt további bírósági döntéssel együtt még nem jogerős.

Az észak-rajna-vesztfáliai nagyváros hatóságai a bűncselekmények valamennyi típusát együttvéve 267 eljárást indítottak a szilveszterkor történtekkel kapcsolatban, összesen 333 feltételezett elkövető ellen.

- A legnagyobb csoportot az algériaiak alkotják 95 fővel,
- a második a marokkóiak csoportja 82 fővel,
- utánuk az iraki állampolgárok következnek 36 fővel.

A feltételezett elkövetők nagyjából egyharmada – 109 ember – menedékkérő, további 53 fő illegálisan, jogcím nélkül tartózkodott az országban a bűncselekmény elkövetése idején, 26-an pedig németek. Őket jellemzően orgazdasággal gyanúsítják.

A kölni ügyészség majdnem minden második esetben – 124 ügyben – az eljárás leállítására kényszerült, főleg azért, mert nem sikerült alátámasztani a gyanút vagy eltűnt a gyanúsított.

Szilveszter éjjel Kölnben és több más német nagyvárosban tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők többnyire észak-afrikai férfiak voltak, csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

Kölnben nagyszabású óvintézkedéseket tesznek az ilyen esetek megelőzésére. A belvárosban hat rendőrszázad teljesít majd szolgálatot szilveszterkor, további 100 – egyenként háromfős – egység pedig a dóm és a főpályaudvar térségében járőrözik, ahol a legtöbb támadás történt. A tervek között szerepel az is, hogy az egész környéket körbeveszik kordonnal, és csak ellenőrzés után engedik majd be a szilveszterezőket.

MTI