Bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt Traian Basescu volt román államelnököt a román Állandó Választási Hatóságnál Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.
A Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint a román választási hatóságnak el kell marasztalnia a magyarellenes kijelentéseket tevő Traian Basescut. Izsák Balázs hangsúlyozta: évtizedek óta nem merült fel a határvita Magyarország és Románia között, elfogadhatatlan, hogy ráadásul most egy vezető politikus vetette fel.

A vasárnapi választáson szenátorjelöltként induló Basescu közösségi oldalán egyebek mellett azt írta: a magyar politikai kalandorok nem értik meg, hogy Románia határa a Tiszáig tart. “Isten óvjon titeket, budapesti csahos kutyák, hogy erre emlékeztessünk” – tette hozzá.

Izsák Balázs bepanaszolta magyarellenes kijelentései miatt a román állandó Választási Hatóságnál a volt román államelnököt.

Az erdélyi magyar politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában emlékeztetett rá, hogy már a Ceausescu-rendszer is lezártnak tekintette a magyar-román határkérdést, és borzasztó veszélyes lett volna feszegetni, hiszen a Securitate még a vélekedéseket is felügyelte, és könnyen börtönben köthetett ki, aki ezt a kérdést egyáltalán felvetette.

Izsák Balázs szerint a román állam érdeke, és az államot képviselő választási hatóság felelőssége, hogy megtegye azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tennie, hiszen Romániára számos nemzetközi kötelezettség hárul.