A Fidesz elnökségének keddi és szerdai kétnapos ülésén napirenden van a köztársaságielnök-jelölés kérdése - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában hétfő este. Az RMDSZ-ről alkotott véleményéről is faggatták.
Megkérdezték a romániai választásokról. Kövér László megérti és elfogadja Tőkés László álláspontját, azonban nem az ő véleménye változott meg az RMDSZ negyedszázados politikájáról, hanem a helyzet. 

Ezt úgy magyarázta: nem folytatható tovább az az önsorsrontó politika, hogy nem vagyunk képesek összefogni, amikor "kis túlzással a torkunkon van a kés". Szerinte minden politikai erő a magyarok asszimilálására vagy szülőföldjéről eltanácsolására tör, és ebben az igazságszolgáltatás is szerepet vállal. 

Nincs értelme azon vitatkozni, mi volt az elmúlt 25 évben, a következő 25-öt kell sikeresebbé tenni - hangoztatta.

Államfőjelölés az anyaországban

A házelnök felidézte, hogy Áder János mandátuma májusban jár le, és 90 nappal korábban nyílik meg a jelölés a következő ciklusra. 

Ez aktuális, szinte forró kérdéssé vált - fogalmazott.

Kövér László kiemelte, hogy az államfő méltó módon tudta képviselni a nemzet egységét, jól együttműködött a kormánnyal és az Országgyűléssel, követhető és világos mérce szerint döntött arról, milyen törvényt utal vissza a parlamenthez vagy küld az Alkotmánybírósághoz, nemzetközi szerepvállalásával komoly tekintélyt szerzett Magyarországnak egy a világot foglalkoztató fontos kérdésben, és az ellenzék sem talált rajta fogást.

A parlament elnöke az őszi ülésszakot értékelve nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak és tervezettebbnek nevezte a törvényhozás folyamatát, a kialakított rendszer bevált. Megjegyezte, hogy a törvényhozás tempója jelentősen lassult, kevesebb jogszabályt próbálnak "gyorsítópályán" elfogadni.

Kövér László fontosnak ítélte a képviselők választókerületi munkáját is, utalva arra, hogy az emberek között szereznek visszaigazolást arról, érvényesül-e egy-egy kormányzati szándék vagy "a valóság kövein kicsorbul". Az összeférhetetlenségi szabályokra kitérve ugyanakkor felvetette, hogy a törvény-előkészítésben problémát okoz, hogy eltűntek a polgármesterek, ugyanis óriási tudásuk volt, amit be tudtak csatornázni ebbe a munkába.

A házelnököt faggatták a sajtótudósítás rendjéről is, amire válaszul kifejtette, hogy a hazai parlamentben lévő szabályok az átlaghoz képest liberálisabbak. Példaként hozta, hogy az Európai Parlamentben egy politikus bármikor visszautasíthat vagy félbeszakíthat egy interjút, előzetes hozzájárulás nélkül pedig nem lehet leszólítani a képviselőket, és a szabályokat megszegők akkreditációja azonnal, automatikusan érvényét veszti. Mint mondta, szeretné, ha a sajtó egy kisebbségben lévő része megértené, hogy egy képviselőnek is van méltósága. 

Ha állandó konfliktusok helyszínévé válik a parlamenti folyosó, akkor kénytelen lesz szigorítani a szabályokon - jegyezte meg.

Kövér László elmondta azt is, hogy értékrendje szerint az alaptörvény módosítása volt a legfontosabb törvény a múlt héten zárult ülésszakban, ami noha kudarcos volt, a valódi siker a parlamenten kívül történt, a népszavazáson. Bírálta, hogy egyetlen ellenzéki pártra sem lehet számítani az ország védelmében.

Szólt arról is, hogy a gazdaság növekedése mára az emberekhez is elért, és a Fidesz teljesítménye azon múlik, hogy az összefüggéseket jól el tudja-e magyarázni az embereknek. A politikus a közmédia és a direkt találkozások szerepét emelte ki, utóbbihoz hozzáfűzve: a leghatékonyabb kampányt maguk az emberek tudják egymással folytatni.

A következő másfél év üzeneteként hivatkozott arra, hogy az emberek a rendszerváltás minden szükségszerű nyűgét maguk mögött hagyva ne azzal keljenek, hogy hogyan tudnának megélni, hanem hogy biztosak lehessenek abban, hogy "minden nap kicsivel jobb lesz, mint tegnap".

Kövér véleménye Trumpról

A házelnököt kérdezték az amerikai elnökválasztásról is, amivel összefüggésben megjegyezte: az Obama-kormánnyal ellehetetlenült az értelmes párbeszéd, az általános politikai vonalvezetést a nemzetbiztonsági érdekei alakították, és ez beavatkozásokhoz vezetett. Donald Trumpra utalva közölte: formabontó elnök jön, aki illeszkedik abba a trendbe, miszerint kezd megrogyni a képmutatáson, hatalmi ambíciók ideológiai elfedésén alapuló világrend. 

Most nagyobb az esély a normális párbeszédre, Európa, a NATO és Oroszország biztonsági igényeinek figyelembe vételére - vélekedett.

MTI