Milánóban tűzpárbajban lelőtték a berlini merénylet feltételezett elkövetőjét – közölte pénteken egy biztonsági forrás. Korábban a dán rendőrség a Twitter oldalán jelezte, hogy a dániai Aalborgban láttak egy férfit, akinek a személyleírása megfelel a berlini terrortámadások elkövetésével vádolt tunéziai muszlim férfiéval.
Az olasz La Republica arról számolt be, hogy a tunéziai terrorista éppen egy vonatról szállt le, amikor beleszaladt egy rendőrségi ellenőrzésbe. A berlini karácsonyi vásáron történt mészárlás elkövetésével vádolt férfi a sajtóértsülések szerint Allahu Akbar kiáltásokkal lövöldözésbe kezdett. A tűzpárbaj során két rendőrt meglőttek, a támadót pedig lelőtték.

Az olasz Panorama magazin arról ír, hogy hajnali 3-kor történt az incidens, amely során az egyik tiszt megsérült a vállán. Az elkövető egy átlagos közlekedési ellenőrzés során bukott le.

A Reuters információi szerint ujjlenyomatot vettek a holttestről, akiről megállapították, hogy Anis Amri, az európai hatóságok által keresett terrorista.

Sajtótájékoztatót tartott a belügyminiszter

Marco Minniti belügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, a férfi a rendőrségi ellenőrzés során hezitálás nélkül előrántotta a fegyvert és az személyazonosságának igazolására felszólító rendőrt meglőtte. A közelben álló tisztek egyből reagáltak a támadásra és agyonlőtték a tettest.

“Minden kétséget kizáróan Anis Amri az az ember, aki a hajnali órákban meghalt” – fogalmazott.

A belügyminiszter köszönetet mondott a rendőrnek, akit meglőttek. Elmondása szerint az ország biztonsági erői rendkívül büszkék lehetnek, hiszen sikerült azonnal azonosítani és ártalmatlanítani Európa legkeresettebb bűnözőjét. “Boldog Karácsonyt” – üzente zárásként a miniszter.

A mészárlás után elment egy mecsetbe

A berlini RBB által közzétett felvételek szerint a tunéziai terroristát mindössze pár órával a támadást követően látták az egyik berlini mecset bejáratánál. Bár az időtájt a rendőrség még egy pakisztáni menedékkérőt gyanúsított a merénylet elkövetésével, Amri még nem került a hatóságok látókörébe.

Dániában látták?

A dán rendőrség jelentése szerint a 20 és 30 év közötti férfi “fekete kalapot, szemüveget, sötét szakállat viselt”. A hatóságok azt kérték a lakosságtól, hogy ne menjenek arr a környékre, ahol a feltételezett terroristát látták.