A Kelet–szlovákiai Múzeumban a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében tegnap Makovecz Imre műveiből nyílt kiállítás, Összekötni az eget és a földet címmel. A nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényt Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg, fővédnöke Haraszti Attila Magyarország kassai főkonzulja volt.
A tárlat a 2014-es év egyik legfontosabb kulturális eseménye, a Pesti Vigadóban bemutatott Makovecz-életművet reprezentáló tárlat anyagából válogat.

A meglévő anyagból Csernyus Lőrinc építész, a kiállítás kurátora válogatott, annak alapján, hogy mi érdekelheti legjobban Kassán az embereket. Mik azok az épületek, vagy üzenetek, amelyek a legtöbbet mondanak a kassai közönségnek.

A kiállítás bemutatja a faluház építő közösségteremtő Makoveczet, a Sevillai világkiállítás nagy visszhangot kiváltó építészét, a templomépítő Makovecz Imrét, aki az egész Kárpát-medencében emelt templomokat, s a magyarságában elkötelezett alkotót és az iskolateremtőt is.

Pollák Róbert, a Kelet-szlovákiai Múzeum igazgatója szerint a kiállításaikat nagyon nehezen lehetne rangsorolni, de abban a Makovecz-tárlat egyedülálló, hogy először van Szlovákiában, mégpedig Kassán ez az anyag.  "Emellett kiemelten fontos az is, hogy ez egy további lépése a Kelet-szlovákiai Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia együttműködésének" - hangsúlyozta az igazgató.

Makovecz Imre személyiségét, alkotó nagyságát Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke idézte fel. "Valami hihetetlen kisugárzása volt Imrének, ami nemcsak a művészetében jelentkezik, hanem abban is, hogy közösségszervező tehetsége volt, maga elé tudta állítani az emberek tömegét. És ez átsüt a képeken is, amiket itt, Kassán is láthatunk. Ez valami különleges varázslat. Szóval, azt is mondhatnánk, se utódja, se boldog őse nincs. Ő egy különleges személyiség, ugyanakkor vele azonosulni tudott nemcsak a magyar, hanem a szlovák, horvát, szerb és román építész is".

A kiállítás az egyik egykori kassai tanítványa közbenjárására valósulhatott meg.

Pásztor Péter elmondta, majdnem egy évvel ezelőtt keresték meg a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy legyen Kassán is egy átfogó Makovecz-kiállítás. "Sikerült összeállítani egy háromnyelvű magyar, szlovák és angol katalógust, ami remélem, hogy közelebb hozza Makovecz egyéniségét a szlovák publikumhoz is" - fogalmazott a kassai építész.

A XX. és részben a XXI. század legjelentősebb magyar organikus építésze előtt tisztelgő kiállítás Kassán március 26- ig látogatható.

Forrás