A német kancellárra zúdított kiadós kritikaözönt egy amerikai politikai elemző, Darrell Delamaide, aki szerint Merkel az unió vesztét okozza.
Az egykori kikezdhetetlen Merkel ugyanis az utóbbi időkben sorra rossz döntéseket hoz, de Brüsszel még annyira ragaszkodik hozzá, a „liberális politika bástyájához”, hogy vakon, kritika nélkül követik őt. Delamaide szerint ez a helyzet vezetett ahhoz is, hogy Európa-szerte megerősödtek a populista, szélsőjobboldali mozgalmak - írja az Express.

Merkel migrációs politikájának hatására az unió több blokkra szakadt – és Aleppó után még több ezer migráns érkezik Európába. Innentől kezdve pedig a szakértő szerint az EU nagyon gyorsan összeomlik, mert még mindig nem találtak közös megoldást a válságra. Mint mondja: lehet, hogy egyedül Merkel marad a korábbi vezetők közül az országa élén, és ő az eredeti uniós értékek utolsó képviselője, de egyedül nem tudja megállítani azt a vihart, amit az ő rossz döntései kavartak. A tagállamok pedig széthúznak, így az EU-nak nincs jövője.

Merkel ellen szól a hétfő esti berlini merénylet is: egy teherautó a karácsonyi vásáron nézelődő tömegbe hajtott, 12 embert meggyilkolva. Az elkövető egy pakisztáni migráns volt.

Delamaide szerint ironikus, hogy Merkelt tekintik az európai liberalizmus utolsó reménységének – mikor ő a mostani válság egyik legtöbbet hibázó felelőse…