A korrupcióellenes ügyészség (DNA) védelmére kelt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében a Legfelső Bírói Tanács (CSM) az ügyben kiadott pénteki állásfoglalásában.
A romániai bírák és ügyészek szakmai testülete az Agerpres hírügynökséghez is eljuttatott közleménye szerint aláássák a romániai igazságszolgáltatás hitelét azok a nyilatkozatok, amelyekkel Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke és Kovács Sándor római-katolikus főesperes tett a DNA-val kapcsolatban november 12-én, a marosvásárhelyi katolikus líceumért tartott tiltakozó megmozdulásokon.

Viszály szítással vádolják a magyar közösséget 

A CSM kommünikéjéből kiderül, a testület állásfoglalását a Puterea című román nyelvű lapban november 14-én megjelent Ismét szítják a viszályt Marosvásárhelyen című beszámolóra alapozza. A cikk szerint az RMDSZ és a katolikus egyház magyar vezetői a Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron, Csíkszeredában tartott tiltakozó megmozdulások során a DNA, valamint a teljes romániai igazságszolgáltatás függetlenségét és pártatlanságát kétségbe vonó kijelentéseket tettek.

A CSM közleménye szerint Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke és Kovács Sándor, a kolozsvári Szent Mihály római katolikus templom főesperes-plébánosa "egy sor vádat fogalmazott meg a DNA-val szemben, azt a meggyőződést terjesztve, hogy egy magyar etnikumú nemzettársuk meggyanúsítása révén a DNA törvénytelenül járt el abból a célból, hogy aláaknázza a romániai magyar nyelvű oktatást és ezzel együtt az egész romániai magyar közösséget".

A Legfelső Bírói Tanács ellenőrző testülete megállapította: a magyar közösség vezetői által terjesztett állítások "nem objektívek, és azt a célt szolgálják, hogy a DNA ügyészeinek feddhetetlenségét vonják kétségbe a közvélemény előtt, ártva ezzel az egész szakmai testület hitelének és csökkentve az állampolgárok igazságszolgáltatási rendszerbe vetett bizalmát" - olvasható a közleményben.

Kovács Péter szerint a igazság szolgáltatás Romániába már rég hitelt vesztett 

A CSM állásfoglalásáról beszámoló kolozsvári Tranindex.ro portál megkeresésére Kovács Péter elmondta: furcsának találja, hogy a CSM kifogásolta azt a nyilatkozatát, miszerint ne a DNA döntsön egy magyar iskola létjogosultságáról. Szerinte Romániában az igazságszolgáltatás hitele eleve rossz, annyira, hogy azt nehéz lenne tovább rontani. "Nem a politikusok nyilatkozatai vezettek ide, hanem a római katolikus gimnázium ügyében és az ehhez hasonló esetekben tapasztalt igazságszolgáltatási fellépések" - mondta a politikus.

A CSM a romániai bírák és ügyészek szakmai testülete, amely arra hivatott, hogy felügyelje az igazságszolgáltatás működését, illetve azon őrködik, hogy más hatalmi ágak ne avatkozzanak be munkájába.

A CSM állásfoglalásainak nincs jogi következménye.