Az európai politikai vezetésnek nincs együttes stratégiára, arra, milyen intézkedésekkel lehetne garantálni a biztonságot Európában.
Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában közölte, nyilvánvaló, hogy nincs válasz arra a stratégiai kihívásra, hogy Európát megtámadták.

Erre egyelőre nem adott választ az európai politikai elit, még akkor sem, ha bizonyos országok – beleértve Magyarországot is – igyekeznek ebbe az irányba tolni az európai közgondolkodást – jegyezte meg.

Földi László kiemelte: miközben azt mondjuk, hogy Európában béke van, valójában Európa háborúban áll, “a játékszabályok háborúra utalnak”, és amíg ezt nem mondja ki az európai és német politikai elit, addig nem is lehet ellene védekezni.

A szakértő kitért arra, hogy a NATO 25 évvel ezelőtt, a két világrend megszűnésével funkció nélkül maradt, ez most bizonyosodik be, amikor a szövetség nem védi meg Európát, amikor azt kihívás éri. Másrészt maga a NATO gerjeszti azokat a folyamatokat – például Afganisztánban és Irakban -, amelyekkel létrehozza az ellenségeket, az al-Kaida és az Iszlám Állam formájában – vélekedett Földi László. Megjegyezte: a NATO beavatkozása nyomán érkeznek tömegek Európába, ami megkérdőjelezi a kontinens biztonságát.

MTI