Egyre komolyabbá válik az összeesküvés-elmélet!

A tíz elektor James Clappernek, az amerikai hírszerzés csúcsvezetőjének írt nyílt levélben kért részletes tájékoztatást arról, hogy milyen információk és bizonyítékok állnak rendelkezésre az oroszoknak a választási folyamatba történt beavatkozásáról. Az elektorok azzal érveltek, hogy a kért információk hiányában a maguk részéről nem tudják megszavazni elnöknek Donald Trumpot, mert úgy gondolják, hogy nem szavazhatnak olyan emberre, aki szerintük nem biztos, hogy az amerikai érdekeket szolgálja. A nyílt levél azonban alig egy órával közzététele után elérhetetlenné vált.

A Fehér Ház közben támogatásáról biztosította azt a parlamenti vizsgálatot, amelyet több kongresszusi politikus sürgetett annak érdekében, hogy kiderítsék: Oroszország befolyásolta-e az amerikai választási folyamatot számítógépes rendszerek elleni támadásaival. A Fehér Ház támogatását Obama elnök szóvivője, Josh Earnest erősítette meg szokásos napi sajtótájékoztatóján.

“Mi régóta támogatjuk e kérdés kongresszus általi vizsgálatát” – mondta Earnest, aki hangsúlyozta: egy ilyen vizsgálat, amely eldönti, hogy Oroszország Donald Trump érdekében beavatkozott-e a választási folyamatba “határozottan jogos”. Earnest megfogalmazásában nem kell védelmi szakembernek lenni ahhoz, hogy érthető legyen, “kinek használt Oroszország kíberaktivitása”.

Hétfőn Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője is kiállt a vizsgálat szükségessége mellett. “Az oroszok nem a barátaink” – szögezte le hétfő sajtótájékoztatóján McConnell. Egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy maximálisan megbízik az amerikai hírszerző szervezetek, kivált a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) munkájában.

McConnell véleményéhez csatlakozott Paul Ryan, a képviselőház szintén republikánus elnöke, aki elfogadhatatlannak nevezett bármilyen külföldi beavatkozást az amerikai választásokba. “Különösen problematikus Oroszország beavatkozása, hiszen Putyin elnöksége idején Oroszország agresszor volt, s folyamatosan fellép az amerikai érdekek ellen is” – szögezte le Ryan.

Mind McConnell, mind Ryan azonban elutasította egy nagy, különleges vizsgálóbizottság felállítását. (Vajon miért?! – a szerk.)

De a sok elégedetlen között érdemes meghallgatni John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet véleményét, mely szerint mindez Obama és kormányának műve. Az erről szóló részletes cikket ITT olvashatja!

A Clinton-pártiak nem adják fel! De miért nem? Ennyire nehéz elviselni a vereséget?!