Európának és Oroszországnak egyaránt szüksége van egymásra, és Moszkvának vannak alternatívái az együttműködésre – mondta Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés vezetője.
Európának nem kevésbé van szüksége Oroszországra, mint amennyire Oroszországnak szüksége van Európára – mondta Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője.

Nariskin azt mondta, Oroszországnak vannak alternatív lehetőségei az együttműködésre, választhat nagy Európa és a nagy Eurázsia közt. Szerinte Európának fokozott súllyal kellene részt vennie a világpolitikában, de ez a folyamat az ukrán válsággal tévútra tért.

„Azáltal, hogy részt vettek Kijevben a rezsimváltási műveletben, támogatták az úgynevezett oroszellenes szankciókat, és a NATO további terjeszkedésével az európaiak saját kezükkel betonozták be a megosztottság határvonalait, melyeket a hidegháború után hoztak létre.” – mondta.

Nariskin még tavaly áprilisban kijelentette; eljött az idő arra, hogy megkezdődjenek a konzultációk az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió egyesítéséről. A két szövetségi rendszer egyesülése egy olyan világhatalmat hozna létre, amely magastechnológia és ipari termelés tekintetében is idővel felülmúlná a felbomlóban lévő euro-atlanti hatalmi tömböt.