A NASA tudósai állítják, hogy egy 10.500 éves város romjaira bukkantak az észak-amerikai Oklahoma államban.
Az amerikai űrkutatási hivatal műholddal vizsgálta át a területet. Arra próbáltak rájönni, hogyan vándorolt arrébb egy ősi folyó medre az évezredek alatt, ekkor tették a megdöbbentő felfedezést. Hirtelen a műholdkép párhuzamos vonalakat mutatott, amilyeneket a természet nem hoz létre magától. Tudták, hogy csakis egy ősi város romjaira bukkanhattak, de az igazán nagy döbbenet csak az alaposabb vizsgálat után jött.

A kutatók a műholdképek és a terep geológiája alapján megállapították, hogy a város legalább 10.500 éve épült.

Ez felettébb érdekes, ugyanis a tudomány jelen állása szerint az első városok Amerikában időszámításunk előtt 1000 körül jöttek létre, de az még érdekesebb, hogy a tudósok eddig úgy vélték, hogy az első város a bolygón a sumer Uruk volt, amit körülbelül 6000 évvel ezelőtt alapítottak.

A leginkább zavarba ejtőbb dolog, hogy a tudósok szerint körülbelül 14.000 évvel ezelőtt keltek át az első emberek a Berring szoros befagyott jegén Ázsiából Amerikába, de ezek a vadászó gyűjtögető emberek nem valószínű, hogy várost építettek 10.500 évvel ezelőtt.

Felmerül a kérdés, hogy akkor kik építették a most megtalált várost.

Szinte kizárt, hogy emberek mert a tudósok semmilyen előzményt nem találtak egy olyen magasan fejlett kultúrára, amelyik városkat tudott volna építeni, de ha mégis hová tűntek el nyomtalanul és miért nem épült újabb város 7.500 éven át Amerika földjén?

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a jégkorszak idején átjutottak a mai Franciaországból őskori emberek csónakon a jég mentén az újvilágba, ezt az ott talált Európaiakhoz nagyon hasonló nyílhagyekkel próbálják bizonyítani, ám a tudósok szerint ezek az embercsoportok nem tudták megvetni a lábukat Amerika földjén és szép lassan kihaltak, így ők sem lehetnek a városépítők.

Több tudós is affelé hajlik, hogy idegenek jártak a földön 10.500 éve és ők építettek egy bázist vagy valami hasonlót Oklahomában. Egyesek úgy gondolják, hogy űrhajótöröttek lehetttek, akik megépítették a városukat, majd vagy értükjöttek vagy egyszerűen az idő múlásával kihaktak.

A hamarosan induló részletes régészeti ásatások fényt deríthetnek a rejtéylre.