Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök saját kezűleg végzett feltételezett bűnözőkkel még Davao polgármestereként, hogy példát mutasson a rendőröknek
"Davaóban személyesen is gyilkoltam, csak hogy megmutassam a srácoknak: ha én is megtehetem, ők miért ne tehetnék meg" - idézte az AFP annak a Dutertének a szavait, aki több mint 20 éven át vezette a Fülöp-szigetek déli részén fekvő nagyvárost.

"Egy motorbiciklin cirkáltam a városban, problémák után kutatva járőröztem az utcákon. Valójában kerestem az összeütközés lehetőségét, hogy ölhessek" - mondta Duterte helyi idő szerinthétfő este.

A politikus üzletemberek körében nyilatkozott múltjáról, akik drogellenes háborújáról kérdezték. A kampány Duterte június végi hivatalba lépése óta több mint 5 ezer emberéletet követelt. Számtalan állítólagos drogdílerrel végeztek maszkos ítéletosztók. 

Az elnökre az elmúlt időszakban bírálatok össztüze zúdult vitatott kábítószerellenes harca miatt. A nemzetközi közösség több tagja mellett jogvédő szervezetek is kifogást emeltek már a kábítószerterjesztők és -fogyasztók véres kivégzései miatt. A 71 éves Rodrigo Dutertét ez eddig nem késztette meghátrálásra.