Egy friss kutatás szerint a Nagy Britanniában élő muszlimok mindössze négy százaléka fogadja el, hogy az al-Kaida követte el a 2001. szeptember 11-ei merényleteket. Harminc százalékuk szerint az amerikai kormány, hét százalékuk szerint pedig a zsidók a felelősek a terrortámadásért. Ötvennyolc százalékuk azt állítja, nem tudja ki a felelős.
Az eredmények ismeretében a kutatók “mélyen nyugtalanítónak” nevezték, hogy a brit muszlimok többsége simán elfogadja ezeket a vad-, és minden alapot nélkülöző összeesküvés-elméleteket. A tanulmány készítői azt is kiemelik, hogy minden második megkérdezett azt mondta, nem jelentené a rendőrségnek, ha tudomást szerezne róla, hogy valaki kapcsolatban áll az Iszlám Állammal vagy más szíriai terrorszervezettel.

Ez még nem minden. Negyven százalékuk támogatná az iszlám vallásjog, a saría-, és a nemek között szegregált osztályok bevezetését Nagy Britanniában. Több mint negyven százalékuk szerint a lányoknak hagyományos iszlám ruhában kellene megjelenniük az iskolában. A kutatás ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a megkérdezett muszlimok fele szeretne asszimilálódni a brit társadalomba, és 93 százalékuk “erősen kötődik” Nagy Britanniához.