A berlini merénylet után döntöttek a fokozott rendőri jelenlétről.
A korábbi biztonsági ellenőrzésekkor mindent rendben találtak a hatóságok, a hétfő esti, berlini támadás után megerősítették a brüsszeli karácsonyi vásár védelmét.

Yvan Mayeur polgármester azt mondta, egy sebezhetőnek vélt helyszínt találtak, ahová több rendőrautót vezényeltek ki, mivel nincs lehetőség fizikai akadályok felállítására, hiszen a mentőautók, a tűzoltók és a vásárosok járműveinek biztosítani kell a ki- és behajtást.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, a belga hatóságok szorosan együttműködnek a német hírszerző és biztonsági szervekkel, valamint a terrorfenyegetéseket elemző belga krízisközponttal. Didier Reynders belga külügyminiszter üzenetében kijelentette, az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szint a hármas fokozaton marad. A hármas "súlyos" szint, s azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős és a terrortámadás veszélye "lehetséges, és valószínű”.

A szilveszteri tűzijáték idén is elmarad Brüsszelben, az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta már többször is előfordult, hogy nem engedélyezték a hagyományos újévköszöntő rakétázást.