Franciaországban nyár óta él a törvény, ami kriminalizálja a terrorista weboldalak látogatóit. A jogvédő szervezetek szerint azonban ezzel könnyen vissza is lehet élni.
A terrortámadások óta a francia hatóság kiemelt figyelemmel kíséri, kik látogatják meg a radikális iszlám csoportokhoz kötődő weboldalakat. A FranceBleu alapján a The Verge azt írja, a héten például egy 32 éves férfit ítélt a bíróság két év börtönbüntetésre (és 30 ezer euró - kb 8,1 millió forint - megfizetésére) azért, mert többször is ellátogatott az Iszlám Állam (ISIS) oldalára. A rendőrség szerint arra azonban semmilyen bizonyíték sincs, hogy a férfi terrortámadásra készülne, vagy bármilyen előkészítésben részt venne.

A francia hírforrások szerint ugyanakkor miután lerohanták a házát és lefoglalták a számítógépét, a böngészési előzmények között ott volt az ISIS honlapja is. Nem mellesleg képeket és kivégzésekről készült videókat találtak a számítógépén, mobilján és egy pendrive-on is. Mindemellett a képernyőjének háttere az Iszlám Állam zászlaja volt, a géphez pedig a “13novembrehaha” jelszót használta, ami egyértelmű utalás a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatra. A rendőrség szerint mindemellett közel két éven kereste fel rendszeresen a dzsihadisták honlapját.

A férfi a bíróságon azzal védekezett, hogy csak kíváncsiságból látogatta meg a weboldalt, hogy különbséget tudjon tenni a jó és a rossz iszlám között. Az elítélt ugyanakkor beismerte, nem olvasott más híroldalakat, sem a nemzetközi sajtót, a családtagjai szerint pedig az utóbbi időben kezdett egyre furcsábban viselkedni. Ha a vallás került szóba, mindig ideges lett, emellett pedig elkezdett szakállat növeszteni.

Nem ez volt az első ítélet azóta, hogy júniusban elfogadták azt a törvényt, amely kriminalizálja a terrorista weboldalra látogatókat. Emiatt már augusztusban és szeptemberben is elítéltek egy-egy marseille-i férfit. A törvény előtt azonban felmentést kapnak azok, akik jóhiszeműen – kutatási célból, vagy a bíróság segítése miatt – látogatnak el egy-egy ilyen oldalra. A kritikus hangok szerint azonban a törvény “túl messzire megy”.

Patrick Baudouin, az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint a törvény valóban túlzó, hiszen abból, hogy valaki meglátogat egy weboldalt, még nem következik az, hogy terrorista az illető. A francia Alkotmánytanács a következő három hónapban fogja felülvizsgálni a törvényt, ami miatt eddig 13 esetben hoztak ítéletet.

Franciaországban a Charlie Hebdo elleni merénylet után vezette be a francia kormány a terrorista weboldalakra vonatkozó szigorítását, valamint a megfigyelés lehetőségét biztosítja a titkosszolgálatok számára. Az Európai Parlament is hasonló lépést tervez: az unióban néhány hónapon belül ratifikálhatják a törvényt, ami szintén lehetővé teszi a tagországoknak azoknak a weboldalaknak a blokkolását, ami “terrorista cselekmények elkövetésére buzdíthat.” A jogvédő szervezetek szerint azonban ez a megfogalmazás eléggé ködös, ami a törvény egyedi értelmezésével visszaélésekre ad lehetőséget.