Az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók meghosszabbítása mellett foglalt állást Francois Hollande francia elnök és az őt Berlinben fogadó Angela Merkel német kancellár kedden.
A politikai vezetők az ukrajnai konfliktust rendezni hivatott minszki egyezmény akadozó alkalmazásával indokolták felhívásukat.

“Szeretnénk, ha már előrébb lennénk a folyamat gyakorlatba való átültetésével” – jelezte Merkel mindössze két nappal a kelet-ukrajnai konfliktusról szóló EU-csúcs előtt.

“Ragaszkodnunk kell a minszki egyezmény feltételeihez, amelyeket ha nem teljesítenek, akkor további büntetőintézkedésekhez kell folyamodnunk” – hangsúlyozta Hollande is, aki egy digitális gazdaságról szóló francia-német konferenciára érkezett Berlinbe.

Az Európai Unió pénzügyi, védelmi és energetikai együttműködésének korlátozásával próbált nyomást gyakorolni Moszkvára, nem sok sikerrel. A szankciók hatálya január végén jár le.

Az ukrajnai kormányerők és az oroszok által támogatott szeparatisták közötti konfliktus 2014 óta csaknem 10 ezer ember életét követelte. Berlin és Párizs többször győzködte a feleket, hogy tartsák magukat a minszki megállapodásokhoz – hiába.

A politikai vezetők emellett szívesen látnának szorosabb együttműködést a védelem terén az uniós tagállamok között. Merkel és Hollande jelezte, hogy a két nap múlva esedékes csúcstalálkozón ezenkívül Nagy-Britannia kilépéséről is szó lesz. A francia elnök és a német kancellár egységesen úgy gondolja, hogy a tárgyalások során ragaszkodni kell az uniós szabadságjogokhoz, és az uniós belső piachoz való hozzáférésért cserébe a munkaerő szabad áramlásának fenntartását várják Londontól.

Merkel jelezte, hogy az EU-csúcs résztvevői egyben támogatásukról biztosítják majd a Brüsszel és Ankara közötti menekültügyi egyezményt. A politikus szerint szükség van az európai menedékjogi rendszer reformjára, és az Afrikával való együttműködés szorosabbra fűzésére.

Hollande és Merkel egyúttal a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóban élő civilek megóvásáért és támogatásáért is szót emelt. Hollande Moszkvát ostorozta, amiért az Szíria kérdésében vétóival a haladás kerékkötője az ENSZ Biztonsági Tanácsában.