Angela Merkel német kancellár beszédében jól beszólt a menekülteknek is, de a németek egy részét is lehordta. Szerinte sokaknak, akik mindig is Németországban éltek, sürgős szükségük lenne egy integrációs tanfolyamra. Te tudnád ismertetni a személyes adatok védelméhez, a lelkiismereti és vallásszabadsághoz, a véleménynyilvánítás szabadságához, a sajtószabadsághoz és a közérdekű adatok megismeréséhez való jogokat?
Angela Merkel német kancellár sok szempontból radikális, korábbi nézeteivel ellentétes, újszerű beszédet mondott kedden a CDU rendezvényén. Például azt, hogy a tavalyi menekültválság nem ismétlődhet meg, vagy például elmondta, hogy szerinte az arc eltakarása (pl. burka) ellen küzdeni kell, ahol lehet. Ám a német társadalmat is kritizálta.

Bírálta az interneten terjedő gyűlöletbeszédet, elmondta, hogy az internet nem egy jog nélküli tér. és hozzátette: „Az igazsághoz tartozik az is, hogy sokszor az a benyomásom, hogy néhányaknak, akik mindig is itt éltek Németországban, sürgős szükségük lenne egy integrációs tanfolyamra.”

A bevándorló-ellenes Pegida-mozgalom szlogenjéről - „mi vagyunk a nép” - kifejtette, hogy azt, ki a nép, nem a nép egy kis része határozza meg, hanem az egész. (A közvélemény-kutatások szerint a szélsőséges mozgalmak, mint az AfD, ugyan erősödtek Németországban, ám a jelenlegi kereszténydemokrata-szocialista nagykoalíció pártjainak hívei ma is többségben vannak – a szerk.)

A tavalyi menekültáradat után Németországban többek között a bevándorlók integrációs folyamatát gyorsító, javító intézkedéseket is tettek, a német nyelvi tanfolyamoktól a kultúrát és a szokásokat oktató integrációs tanfolyamokig.

A bevándorló-ellenesnek nevezhető Magyarországon integrációs tanfolyamok nincsenek, az állampolgárság megszerzése pedig – már sok-sok éve – nagyon nehéz. Az egyik nehézség, hogy a rengeteg benyújtandó igazolás, dokumentum, teljesítendő feltétel mellett nem mondják meg pontosan a követelményeket és bármiféle indoklás nélkül el lehet utasítani a kérelmeket. Egy másik nehézség, hogy az állampolgársági vizsga anyaga kemény, ezen a magyar lakosság nagy része is megbukna – lásd a keretes anyagot.