A berlini terrortámadás megmutatta: Merkelnek váltania kell.
Ugyan a párizsi terrortámadás óta Európát rendszeresen elérik a merénylők, Németország eddig kevés áldozatot követelő, magányos fanatikusok akcióival nézett szembe. Ez azonban a berlini karácsonyi vásáron megváltozott: már a németek sem sebezhetetlenek. Ha a civilek biztonságát garantálni akarja, akkor Angela Merkelnek gyökeresen át kell alakítania a politikáját.

Josef Joffe professzor, a Die Zeit című német hetilap kiadója és szerkesztője szerint a határvédelmet és a belső, biztonsági ellenőrzéseket a lehető legmagasabb szintre kell emelni. A kancellár nyitott ajtós migrációs politikája miatt ugyanis a múlt évben egy milliónál is több migráns áramlott az országba, és majd’ felük eltűnt a hatóságok szeme elől. Másokat a titkosszolgálatok különösen veszélyesnek tartottak, de a címkézésnél tovább nem jutottak – mint történt ez a berlini tömegmészáros, Anis Amri esetében is.

Joffe szerint a 2010-es évekig Németország nagyon jól manőverezett: megőrizte a II. világháború utáni békepárti berendezkedését, nem ugrott bele a közel-keleti konfliktusokba – maximum csak felderítő szerepkörben –, mégis mindig segítette szövetségeseit. Most azonban változtatni kell, ha túl akarnak élni.

A szakértő szerint ezeket a szigorításokat akkor is keresztül kell verni az országon, ha a lakosok ellenállnak is neki – márpedig a németek híresen védik a magánszférájukat, amely némiképp sérül a szigorú ellenőrzések és biztonsági intézkedések miatt.

Sokan úgy gondolják, hogy a nyitott ajtós politikát a világháborús német tettek miatti bűntudatból vezette be a Merkel-adminisztráció – ami ugyan szép gesztus, de Amri esete is azt mutatja, hogy elhibázott. Az ajtókat tehát be kell zárni, különben Merkel – és vele együtt akár egész Németország is – elbukik.