“Merkel fegyvert adott a terroristák kezébe, és még bátorította is őket!” – képletesen szólva, de mindenki érti… Főleg a cikk után…
Nem pakisztáni volt a berlini karácsonyi vásáron történt terrortámadás elkövetője; ehelyett egy tunéziai bevándorló felelős a gyilkosságért, akit a német hatóságok már korábban deportálni akartak, de nem tették meg.

A Der Tagesspiegel német lap szerdán rendőrségi forrásra hivatkozva azt állította, hogy egy olyan bevándorló gyilkolt Berlinben a karácsonyi vásáron, akit már korábban, 2016 júliusában bírósági ítélet alapján kitoloncoltak volna az országból, ám ezt a mai napig nem tették meg – végül ez vezetett a 12 halálos áldozattal járó tragédiához.

Berlinben a karácsonyi vásáron történt gyilkosságot követően a tett színhelyének két kilométeres körzetében fogtak el egy pakisztáni migránst, aki a feltételezett elkövető volt, később mégis szabadon engedték. A gyilkossághoz használt gépjármű vezetői ülése alatt találták meg a jelenleg a valódi elkövetőnek tartott személy okmányait, aki nem pakisztáni, hanem tunéziai bevándorló. A 23 éves elkövetőt a nyár folyamán többször is megkísérelték kitoloncolni Németországból, ám ez nem sikerült, emiatt gyilkolhatott Berlinben december 19-én.

Ezek a körülmények nem egyedülállóak: korábban is gyilkolt már olyan migráns Németországban, akit a hatóságok már kiutasítottak, de ennek ellenére az országban tartózkodott, és embereket ölt meg.

Július 24-én a bajorországi Ansbachban öngyilkos merénylet történt. Később kiderült, hogy egy szíriai migráns robbantotta fel magát, aki két éve érkezett az országba, de a menedékkérelmét elutasították.

Az elkövető több mint egy évet tartózkodott Németországban, miután a menedékkérelmét elutasították. Akkor a támadó egy zenei fesztiválon akart sok halálos áldozattal járó terrortámadást végrehajtani (a rendezvényen közel háromezer ember vett részt), de még a belépés előtt visszafordították, emiatt korábban felrobbantotta magát.