Európa-szerte keresik a hétfői berlini merénylet feltételezett elkövetőjét, a tunéziai származású Anis Amrit, aki menekültként érkezett Németországba, de a rendőrség radikális iszlamistaként tartotta számon. Különösen veszélyes emberről ír a sajtó, aki most valahol teljesen szabadon mozog - ahogy egyébként korábban is megtehette.
Nem az a kérdés, hogy a kollégák mit csinálnak, hanem az a kérdés, hogy a politika mit csinál Németországban – szögezte le az M1 esti műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, aki német rendőrségi tapasztalatokkal is rendelkezik.

Az Angela Merkel német kancellára iránti szimpátia szinte teljesen elveszett – mondta. A biztonságpolitikai szakértő szerint legutóbb azt voltak kénytelenek a németek felróni neki, hogy nem beszélt a sérültekkel és nem volt képes arra, hogy személyesen részvétét nyilvánítsa az elhunytak hozzátartozóinak.

Úgy tartják, hogy ők Merkel halottai” – jelentette ki Georg Spöttle, aki úgy véli, Merkel elutasítottsága, ha minden változatlan marad, valószínűleg az alacsony választási részvételben fog megmutatkozni.

Nem zárhatták börtönbe

A berlini merénylő személyében egy veszélyes iszlamistáról van szó, aki Olaszországban börtönben ült, szexuális zaklatás, rablás és bolti lopás is van a bűnlajstromán – sorolta a szakértő, hozzátéve: annak ellenére, hogy a hatóságok mindezzel tisztában voltak, nem börtönözhették be és nem helyezhették őrizetbe sem.

Nincs erre lehetőség, hacsak nem követ el valamit, vagy nem készül valamilyen bűncselekményre bizonyíthatóan” – tette hozzá Georg Spöttle.

Hősiesen viselkedett a lengyel sofőr

A legfrissebb vizsgálatok arra utalnak, hogy a lengyel sofőrt egészen az utolsó pillanatig életben hagyták, mert a terrorista nem tudta kezelni egyedül a járművet. A feltételezések szerint a lengyel férfi védekezett – tele volt késszúrásokkal –, végül fejbe lőtték.

Az bizonyosnak látszik – hívta fel a figyelmet Georg Spöttle –, hogy megkísérelte megakadályozni a terrorcselekményt, valószínűleg ekkor érte a végzetes lövés.