Angela Merkel Washingtonba küldi külpolitikai tanácsadóját, hogy találkozzon Donald Trumppal és kiderítse, január után milyen külpolitikára lehet számítani az amerikaiaktól.
Christoph Heusgen a következő hét folyamán fog az Egyesült Államokba látogatni, ahol a találkozó során többek közt az USA Oroszországgal és a NATO-val fennálló viszonyát próbálja tisztázni. A Der Spiegel szerint a Vlagyimir Putyin lelkes kritikusaként ismert Heusgen a Trump nemzetbiztonsági tanácsadójává kinevezett Michael Flynnel is találkozni fog, aki viszont Moszkva kapcsán az együttműködés szükségességét hangsúlyozza.

A lap szerint a német kormány fokozottan aggódik amiatt, hogy a Trump elnöksége kezdetével az USA normalizálná kapcsolatait Oroszországgal. Trump nyilvános beszédek sokasága során jelentette ki egyértelműen, hogy jó kapcsolatot akar ápolni az oroszokkal.

Berlin az új amerikai elnök NATO-politikája miatt is aggódik, mert Trump az elnökválasztási kampány során azt mondta, alapjaiban megváltoztatja az USA NATO-val kapcsolatos hozzáállását, és nem védene meg olyan országokat, melyek képtelenek saját magukat megvédeni.

Forrás: hidfo.ru