A WikiLeaks által a múlt héten nyilvánosságra hozott dokumentumok tanúsítják; a német kormány már 2001 óta tudott arról, hogy az amerikai titkosszolgálatok tömeges megfigyelést folytatnak Németországban.
A Der Focus német magazin hívta fel a figyelmet arra, hogy a német hatóságok már azt megelőzően is tudtak a lakosság külföldiek általi megfigyeléséről, hogy Edward Snowden nyilvánosságra hozta az amerikai megfigyelési programmal kapcsolatos információkat. A lap a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumokra hivatkozva azt írja; Gerhard Schröder idején a szövetségi kormányt értesítették az amerikaiak a megfigyelési programról, és a német hatóságok arról részletekbe menő információkkal rendelkeztek.

„Legkorábban 2001. májusában, 20 évvel az NSA volt alkalmazottja, Edward Snowden általi kiszivárogtatást megelőzően tudtak a német hatóságok arról, hogy az NSA amerikai hírszerző ügynökség és a brit GCHQ kémtevékenységet folytat Németországban.”

A Focus magazin a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott adatbázisban olyan dokumentumokat talált, melyek szerint 2001. május 11-én a belügyminisztériumot hivatalosan is értesítették arról, hogy az amerikai és brit titkosszolgálatok lehallgatják a kancelláriát, a minisztériumokat és a Bundestagot.

Egy másik dokumentum szerint az amerikai és brit titkosszolgálatok célzott kémtevékenységet folytattak a döntéshozók körében, hogy további információkat szerezzenek a Berlinben hozott politikai döntésekről. Elsősorban a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal és a Szövetségi Rendőrség tudott a külföldi kémtevékenységről, emellett tisztában voltak azzal is, hogy a megfigyelést az adott ország nagykövetségének épületéből koordinálják, ráadásul annak a német kormányhivatalnak a segítségével, amit a külföldi titkosszolgálat megfigyel.

A dokumentumok azt mutatják, hogy nem csak az NSA folytat globális megfigyelést, hanem ezt együttműködésben teszi azokkal az országokkal, melyeknek állampolgárait maga is megfigyeli. Ezek egyike Németország, ahol az amerikai hadsereg azóta jelen van, hogy a második világháború idején bevonult az országba.

Az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk alapján az amerikaiak arra használják ezt a jelenlétet, hogy saját magukat tehermentesítsék és a német titkosszolgálatok kapacitását felhasználva figyeljenek meg európai célpontokat. A 2014 áprilisában kirobbant német-amerikai kémbotrány során kiderült, hogy a német BND az NSA megrendelésére figyelt meg európai politikusokat, diplomatákat és vállalati vezetőket. A nyilvánosságra hozott célpontlistájukon több mint nyolcszázezer (!) IP-cím, telefonszám és e-mail cím szerepelt; ezek voltak azok a célpontok, akiket nem közvetlen az amerikaiak figyeltek meg, hanem az ő megrendelésükre a német titkosszolgálatok, majd a megszerzett adatokat átadták az idegen országnak.

A WikiLeaks nemrég 2400 dokumentumot hozott nyilvánosságra ebben az ügyben. Egy utóbbi kiszivárogtatásukból az is kiderült, hogy a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat maga fejlesztett ki egy olyan kémszoftvert, amit később az amerikai NSA német állampolgárok megfigyelésére használt.