A kutatás arra volt kíváncsi hogyan gondolkodnak a németek társadalom problémájáról. Főleg a migrációról és a migránsok integrációjáról. 
Ebből kiderült, hogy a még mindig a migráció a legnagyobb gond a németek szerint és legjobban a migránsbűnözés növekedésétől tartanak. 

Ezt véli a legnagyobb problémának a megkérdezettek 58 százaléka. A hazai kulturális, társadalmi értékeket azonban nem látják veszélyben.
A második gond a nyugdíjrendszer ügye, de ez csak 14 százalék gondolja így. 

A ZDF Politbarometer felmérése alapján a menekültügy kérdésében a gazdasági és a közbiztonsági szempont az elsődleges. Eszerint a megkérdezettek 60 százaléka fél attól, hogy a menekültek ellátása miatt más területeken megszorítások lesznek és 52 százalék szerint a migránsok miatt növekedni fog a bűnözés. 
A megkérdezetteknek azonban mindössze 30 százaléka véli úgy, hogy a bevándorlók a német értékeket veszélyeztetik, 66 százalékuk szerint nincs ilyen fenyegetettség. 52 százalék véleménye alapján a menekültek integrációja nem lehetséges és minden második német úgy gondolja, hogy a migránsok többsége nem is akar beilleszkedni. 43 százalék bízik az integráció sikerében és 40 százalék gondolja úgy, hogy a menekültek többsége igyekszik beilleszkedni. 

Angela Merkel menekültügyi tevékenységét is megosztottan értékelik. A németek 50 százaléka úgy véli, hogy a kancellár a munkáját jól végzi ezen a téren, 45 százalék azonban elégedetlen vele. 
Arra a kérdésre, hogy Németország meg tud-e birkózni a sok menekült miatti problémákkal, szintén két táborra szakadtak a megkérdezettek. 55 százalék szerint az ország sikeresen meg tud majd birkózni a migrációs kihívással, 44 százalék szerint viszont képtelen lesz rá. 

Közben a napokban a CDU – Kereszténydemokrata Unió - pártelnökeként két évre újraválasztott Angela Merkel szigorításokat helyezett kilátásba a menekültekkel kapcsolatban: "Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért, a menekülteknek pedig a hazájuk térségében kell segíteni."
Merkel a beszédében azt mondta, hogy többé nem ismétlődhet meg a tavalyi menekültválság, nem állhat elő még egyszer olyan helyzet, mint 2015 nyárutóján”

A kancellár arról is beszélt, hogy Németország „rendkívüli humanitárius szükséghelyzetben” cselekedett, de a gazdasági ereje, a helyi önkormányzatok, az állami intézmények és az önkéntesek helytállása révén kiválóan teljesített.
Merkel a beszédében azt is közölte, hogy az elutasított menedékkérőknek az országból távozniuk kell, a burka viselést tiltani kell és nem lehet tűrni, hogy bárki a német jog fölé helyezze az iszlám jogrendet, azaz a saríát. 

A német kancellár egyben azt is közölte, hogy egyúttal fel kell lépni az uszítás és a nép fogalmának kisajátítása ellen.