Angela Merkelt 89,5 százalékkal választották újra a CDU elnökének, első ízben kapott 90 százaléknál alacsonyabb szavazati arányt. A kereszténydemokraták esseni kongresszusán elhangzott beszédében közölte, nem ismétlődhet meg a 2015 nyarán kialakult helyzet, amikor hazájának elképesztő menekültáradattal kellett megküzdenie.
A német kancellár nyolcvanperces beszédében rámutatott, akkor humanitárius szükséghelyzet alakult ki az országban. A menekültek ugyanis Németországban kerestek oltalmat a háború, az üldöztetés elől. Beszédében világossá tette, hogy nem mindenki, aki az ország területére érkezett, telepedhet le, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért, s hazájuk térségében kell segíteni a menekülteket.

Nagy tapsot kapott, amikor köszönetet mondott azoknak az önkénteseknek, akik segédkeztek a 2015-ben Németországba érkezett 890 ezer elhelyezésénél. A bevándorlásellenes, szélsőjobboldali Pegida mozgalom megmozdulásaival kapcsolatban azt közölte, nem jelenthetik ki néhányan magukról azt, hogy ők képviselik a népet.

Merkel beszédében a burka betiltása mellett foglalt állást. Kifejtette, a CDU meg akarja akadályozni az arc teljes elfedését. Ezt a kijelentését is nagy tapssal jutalmazta a mintegy ezer jelenlévő.

Forrás:MTI