Az Egyesült Államokkal Szíria ügyében történő együttműködés hiánya az egyik oka annak, hogy az Iszlám Állam aktivizálódott az arab országban – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfői moszkvai sajtóértekezletén.
Kifejezte meggyőződését, hogy ilyen együttműködés létrejötte esetén hatékonyabban lehetne fellépni a terroristák olyan támadása ellen, mint amely Palmürának az IÁ általi visszafoglalásához vezetett.

„Palmüra elvesztésének veszélye az egész civilizált emberiség számára veszteség, nem(csak) Oroszország számára” – hangsúlyozta.

Kifogásolta, hogy az ellentétektől megosztott civilizált emberiség képviselői „ölbe tett kézzel ülnek, és a valóságban semmit sem tesznek az Iszlám Állam képében jelentkező nemzetközi terroristák elleni harcért”.

Az ISIS szíriai előrenyomulásának egy másik okát a szóvivő abban nevezte meg, hogy Irakból a terroristák nagy tömegét szorították ki, akik erőiket átcsoportosítva támadásba lendültek Szíriában. Reményét fejezte ki, hogy ezeket az akciókat a lehető leghamarabb sikerül majd elfojtani.

Leszögezte, hogy Oroszország folytatja a küzdelmet a nemzetközi terrorizmus ellen, és továbbra is támogatja fogja a szíriai kormányerőknek a militánsok elleni harcát. Mint mondta, a Palmüránál történtek ismételten bebizonyították az IÁ jelentette veszély komolyságát.

Peszkov nem kommentálta az arra vonatkozó kérdést, hogy lehetséges-e orosz szárazföldi erők bevetése Szíriában, és hangoztatta, hogy “taktikai kérdésekben” az orosz védelmi minisztérium az illetékes. Elismerte ugyanakkor, hogy Szíriában jelen vannak a szárazföldi egységek katonái, akiknek feladata az objektumvédelem.

Valentyina Matvijenko, a Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) elnöke ugyanakkor Abu-Dzabiban kijelentette: Moszkva már a kezdetektől fogva értésre adta, hogy orosz egységek nem folytatnak majd szárazföldi hadműveleteket. Hozzátette, hogy az orosz légierő kormányközi megállapodás alapján nyújt támogatást a szíriai kormányerőknek.

Az állami Rosszija-1 tévécsatorna egyébként vasárnap este tudósításban számolt be arról, hogy orosz különleges műveleti egységek katonái, egyebek között mesterlövészek, Szíriában részt vesznek a militánsok parancsnokainak és az öngyilkosjelölt terrorista támadók likvidálásában, valamint a tűzvezetés koordinálásban. Az orosz hadsereg márciusban ismerte el hivatalosan, hogy kommandósai jelen vannak az országban.

A Palmüránál kudarcot vallott szíriai hadsereg hétfőn közölte, hogy 98 százalékban ellenőrzése alá vonta Aleppót és hogy a város visszavételére indított offenzíva “végső stádiumához” érkezett. Szíriai hivatalos közlés szerint egyébként Palmürából az IÁ fegyvereseinek betörése előtt a civil lakosság 80 százalékát sikerült kimenekíteni.

Peszkov hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a Kreml arra számít, hogy az Egyesült Államok leendő külügyminisztere szakértelemről és konstruktív hozzáállásról tesz majd tanúbizonyságot, függetlenül attól, hogy kit neveznek ki erre a posztra. Mint mondta, ez nem személy szerint Rex Tillersonra vonatkozik, aki a tisztség lehetséges várományosa, hanem bárkire, aki azt be fogja tölteni.