A Szabadság Párt jelöltje egy Facebook-posztban máris végtelen szomorúságának adott hangot, és gratulált a zöldek jelöltjének, Alexander Van der Bellennek a győzelemhez az elnökválasztáson.
A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott megismételt második fordulójában a SORA közvélemény-kutató intézet becslése alapján. Eszerint Van der Bellen a szavazatok 53,6, míg Hofer a szavazatok 46,4 százalékát szerezte meg. Az arányszámok még valamelyest változhatnak, de a végső eredmény már nem – állítják a szakemberek.

Az ország 8,64 millió lakosa közül nagyjából 6,4 millió voksolásra jogosult dönthetett arról, hogy ki legyen Ausztria államfője a következő hat évre. A választók két jelöltre adhatták voksukat, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek pártja által támogatott Alexander Van der Bellenre. A felmérések szerint nagyon szoros küzdelem várható, az utóbbi hetek és hónapok közvélemény-kutatásai hibahatáron belüli eredményeket jeleztek, a két jelölt fej fej mellett haladt.

A BBC tudósítása megjegyzi, hogy az osztrák választást úgy értékelték, mint egy jelzést arról, hogy a populizmus mennyire tud teret nyerni Európában. A zöldek jelöltjének győzelme megnyugvást hozhat a hagyományos európai pártoknak.

Franciaország, Hollandia és Németország is választások elé néz jövőre, és nem mindegy, hogy a mainstreammel szembenálló, menekültellenes pártok mennyire nyernek teret. Hofer kampánya a menekültellenességre épített.