Németország 150 millió euróval támogatja az elutasított menedékkérőket és az önszántukból hazájukba visszatérő bevándorlókat - közölte a német fejlesztési miniszter egy pénteki interjúban. A migránsok a skandináv példával szemben nem egy egyszeri pénzösszeget kapnak, hanem oktatást és szakmai képzést.
“A következő három év alatt 50 millió eurót különítünk el évente a visszatérő programra” – mondta Gerd Müller német fejlesztési miniszter az Augsburger Allgemeine napilapnak adott interjúban. A pénzügyi alapot az iraki, afgán és balkáni országokból bevándorolt migránsok vehetik igénybe. A támogatás az elutasított, hazaküldött bevándorlóknak segít az újrakezdésben.

“Oktatást, szakmai képzéseket, foglalkoztatást és szociális ellátást tudunk felajánlani” – közölte a miniszter.

 Németországban több mint 900 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be 2015-ben, ennek hatására a határvédelmet és a bevándorlási szabályokat is megszigorították.

Az elmúlt hónapban azonban több súlyos, migránsok által elkövetett bűncselekmények derült fény, így a bevándorlások iránti ellenérzések is megerősödtek. Novemberben egy menekülttáborban afgán menedékkérők erőszakoltak meg egy iráni fiút, a múlt héten pedig egy afgán bevándorló bántalmazott és gyilkolt meg egy német diáklányt – az utóbbi bűncselekményt Angela Merkel német kancellár elszigetelt esetnek nevezte.