Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kérésére levette tárgyalásának szerdai napirendjéről a jeruzsálemi városháza építési bizottsága újabb négyszázkilencven, izraelieknek szánt lakás felépítésének engedélyezését az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben - jelentette az izraeli katonai rádió szerdán.
John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán várhatóan beszédben ismerteti Barack Obama távozó amerikai elnök kormányának a palesztin-izraeli viszály rendezéséről szóló irányelveit, miután múlt pénteken Amerika - szemben az eddigi gyakorlattal - nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát, amely törvénytelennek ítélte az izraeliek letelepedését az 1967-ben elfoglalt területeken, benne Kelet-Jeruzsálemben.

A jeruzsálemi építési bizottság egyik tagja szerint Benjámin Netanjahu maga kérte a szavazás elhalasztását az újabb kelet-jeruzsálemi építkezések ügyében, hogy ne tetézze tovább szembenállását a január huszadikán távozó amerikai kormányzattal, amely a hátralévő időben Izrael számára kedvezőtlen további határozatokat is átengedhet az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A jeruzsálemi városháza új építkezésekben döntő bizottsága eredetileg az 1967 előtt Jordániához tartozó részeken, Ramot és Ramat Slomó lakónegyedekben tervezte új lakások megszavazását. Ramotban háromszáztizenhat, Ramat Slomóban pedig százhetvennégy új otthont akartak jóváhagyni. Ezt a döntést még az ENSZ BT határozata előtt vette napirendre a grémium.

A város építési bizottságának elnöke, Meir Turdzsemán szombat este, egy nappal a BT határozata után úgy nyilatkozott, hogy "nem hatja meg az ENSZ döntése és senki más, aki meg akarja mondani nekünk, hogy mit tegyünk Jeruzsálemben".

Turdzsemán azt is kijelentette, hogy Jeruzsálem minden lakónegyedében építkezik "anélkül, hogy erről bárkit is megkérdezne", és lakások ezreit fogja engedélyezni - jelentette a helyi közszolgálati rádió szerdán.

A múlt pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű ENSZ BT-határozat azt követeli Izraeltől, hogy "azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben". A dokumentum szerint az izraeli telepes tevékenységnek "nincs jogi alapja és súlyosan sérti a nemzetközi jogot".

A határozat elfogadását a 15 tagú BT 14 országa szavazta meg, köztük Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Ukrajna. Az Egyesült Államok - amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese - e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson.

MTI