Abe Sindzó látogatása Pearl Harborban, az 1941-es japán támadás helyszínén a megbékélés erejéről tanúskodik - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, amikor a japán miniszterelnökkel helyi idő szerint kedden közös megemlékezést tartott a II. világháborús csata áldozatairól a hawaii Oahu szigetén lévő haditengerészeti támaszponton.
Abe gesztusa is bizonyítja, hogy a legmélyebb háborús sebek is begyógyulhatnak, és elvezethetnek országok és népek barátságához, szövetségéhez, tartós békéhez. Az amerikai-japán viszony ma már a béke sarokköve a világban, és hozzájárult ahhoz, hogy sokak kiemelkedjenek a szegénységből. A két ország szövetsége soha nem volt olyan erős, mint most, és azt üzeni a világnak, hogy a békével többet lehet nyerni, mint a háborúval – tette hozzá az amerikai elnök a japán miniszterelnök mellett állva.

Abe Sindzó – amint várható volt – nem kért bocsánatot hazája nevében a Pearl Harbor-i támadásért, csupán “őszinte részvétét” nyilvánította azon amerikai katonák miatt, akik a japán támadásban odavesztek 1941-ben, és kijelentette: “soha többé nem szabad megengednünk, hogy megismétlődjenek a háború szörnyűségei”.

A beszédeket megelőzően a két politikus viszonylag szűk körben ellátogatott a meglepetésszerű japán támadásban elsüllyesztett Arizona hadihajó roncsa fölé emelt emlékhelyre, és ott koszorút helyezett el. Az öböl fenekén fekvő hajóroncs több mint ezer haditengerész és tengerészgyalogos sírja. Pearl Harborban összesen 2300 amerikai katona vesztette életét. E támadás hatására lépett be az Egyesült Államok a II. világháborúba.

Ez volt az első alkalom, hogy japán kormányfő és amerikai elnök együtt ellátogatott Pearl Harborba, és Abe az első japán miniszterelnök, aki meglátogatta az Arizona hadihajó emlékhelyét.

A januárban leköszönő Barack Obama az első, hivatalban lévő amerikai elnök volt, aki ellátogatott Hirosimába, amelyre az Egyesült Államok a II. világháború végén ledobta az első atombombát.

MTI