Több nyugat-európai városban már nincs biztonságérzetük az embereknek, elszaporodtak a bűncselekmények, nő a terrorveszély, ami megrázza a nyugati világ önbizalmát, önbecsülését – mondta a miniszterelnök egy szombaton megjelent lapinterjúban.
Orbán Viktor szerint ez az ünnep más lesz, ugyanis arra még nem volt példa, hogy „Európa szívében keresztényeket gyilkoljanak karácsonykor”. A miniszterelnök úgy látja, hogy semmi sem maradhat úgy migránsügyben, ahogy eddig volt, Brüsszelnek változtatnia kell. Azokat, akik illegálisan jöttek be Európába, vissza kell szállítani, a határokat meg kell védeni, a beáramlást meg kell szüntetni.

Egy éve senki sem hitte volna, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból és Amerikában a „Clinton-klán, a hagyományos amerikai baloldali értelmiség pártja” kiesik a hatalomból – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a világ két mintademokráciájában valójában egy lázadás megy végbe, ami folytatódni fog, 2017 sok európai demokráciában „a lázadás éve” lesz. Magyarország pedig azért „stabil sziget” a forrongó nyugati világban, mert mi kikértük az emberek véleményét, és az illegális bevándorlással szemben 2015-ben és 2016-ban is megvédtük az országot.”

Orbán Viktor egyetértett azzal a felvetéssel, miszerint a lázadások egyik oka, hogy „lassan vége lesz az amerikai álom alapgondolatának”, annak, hogy mindenki képes a saját erejéből jobbá tenni az életét. „Vége az európai álomnak” – tette hozzá a kormányfő, aki jelezte: Nyugat-Európában korábban arról kellett dönteni, hogy a többletpénzeket miként osszák szét jóléti intézkedésekre, ma már a megszorítás „életérzése” a természetes.

Annak ellenére, hogy Nyugat-Európa évtizedek óta fogad bevándorlókat, a beilleszkedésük „nyilvánvalóan kudarc”. Több nyugat-európai városban már nincs biztonságérzetük az embereknek, elszaporodtak a bűncselekmények, nő a terrorveszély, ami megrázza a nyugati világ önbizalmát és önbecsülését.

Orbán Viktor Brüsszel kapcsán megjegyezte, hogy „keleti származású nép vagyunk, de a nyugati világhoz tartozunk”. Ezért az ország érdekelt a Nyugat és egy olyan Európa sikerében, amely nem akar minket átalakítani, tudomásul veszi, sőt tiszteli, hogy magyarok vagyunk és azok is maradunk.”

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy 2017-ben az a legfontosabb cél, hogy mindenkinek megérje dolgozni Magyarországon. Amíg az ember csak azért küzd, hogy legyen munkája, el tudja tartani a családját, nem érezheti magát győztesnek. Amikor elkezd jobban keresni, és látja, hogy megéri dolgozni, akkor ráébred, hogy győztes ország polgára – mondta a kormányfő.