A migrációs válság megoldásának lényegét illetően minden azon áll vagy bukik, hogy zárjuk-e a határokat. Brüsszelt terheli a felelősség a migránsok szabad mozgása miatt. Szíria példáján látszik, hogy sok még a tennivaló az európai biztonság terén - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az európai uniós állam-, illetve kormányfők találkozója után tartott sajtótájékoztatóján.
Elmondta, hogy a csütörtöki csúcsértekezlet előtt a visegrádi országok közös álláspontban szögezték le a három legfontosabb dolgot: meg kell védeni a határokat; akik bejöttek, azokat ki kell vinni; akik pedig be akarnak jönni, azokat az EU-n kívül kell őrizni és különválogatni. Ez az a három pillér, amelyen a V4-ek álláspontja nyugszik - közölte.

Orbán Viktor aláhúzta, hogy Magyarország zárja a határait, Görögország viszont erre nem képes, Olaszország pedig vagy nem tudja vagy nem akarja zárni a határt. "Európai nézőpontból tekintve a helyzet Olaszországban drámai" - tette hozzá.

A miniszterelnök rámutatott, hogy függetlenül Recep Tayyip Erdogan török államfő szándékaitól, a törökországi helyzet törékeny, és ez bizonytalansági tényezőt jelent, ezért joggal vetődik fel a kérdés, hogy nem indulhat-e újra a jövőben a menekültáradat a nyugat-balkáni útvonalon.

Mint mondta, ez nem zárható ki, Magyarország azonban egymagában is képes rá, hogy megfékezzen és megállítson bármekkora migránsáradatot a saját határainál, és megvédje Európa belsejét.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szerinte Brüsszelt terheli a felelősség, amiért az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot. Kiemelte, Brüsszel segíthetne annak az "életszerűtlen" szabálynak a megváltoztatásával, hogy az elutasított, de bíróságon jogorvoslatot kérő menedékkérőket nem lehet őrizetben tartani. Hozzátette, ezt a javaslatot nem fogadták el a miniszterelnökök előző napi tanácskozásán.

A kormányfő fontos eredménynek tartja, hogy a csúcstalálkozón megegyeztek arról: az uniónak olyan típusú megállapodásokat kell kötnie az afrikai országokkal, mint Törökországgal. "Megállapítható, hogy ahol ilyen megállapodásokat kötöttünk, és a helyi kormányzatokkal sikerült együttműködést kialakítani, és több ilyen példa is van, ott komoly eredményeket értünk el az onnan érkezők számának csökkentésében" - mondta Orbán Viktor, külön kiemelve, elengedhetetlennek tartja, hogy Egyiptommal is migrációs egyezményt kössön majd az Európai Unió.

Hangsúlyozta, mára polgárjogot nyert az a korábban "embertelennek, lehetetlennek és őrültnek minősített" magyar javaslat, amelynek értelmében az unió területén kívül kellene menekülttáborokat létrehozni és működtetni, valahol Líbia partjainál vagy Afrika más, erre alkalmas pontján. "Ma arról beszélünk már, hogy hogyan tudnánk megoldani ezt a feladatot, kivel lehetne megegyezni, és hol lehetne ilyesmit létrehozni" - mutatott rá.

Brüsszelt terheli a felelősség a migránsok szabad mozgása miatt

Brüsszelt terheli a felelősség azért, hogy az elutasított menedékkérők szabadon elhagyhatják nyugat felé Magyarországot - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben az uniós állam- illetve kormányfők tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Hangoztatta: Brüsszel segíthetne azzal, hogy megváltoztatja azt az "életszerűtlen" szabályt, hogy az elutasított, de bíróságon jogorvoslatot kérő menedékkérőket nem lehet őrizetben tartani. Ezt a javaslatot a miniszterelnökök tanácskozásán nem fogadták el - tette hozzá a miniszterelnök.

Szíria példáján látszik, hogy sok még a tennivaló az európai biztonság terén

Szíria példáján látszik, hogy sok még a tennivaló az európai biztonság terén - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón.

Úgy vélte, ha Európának nincs megfelelő katonai ereje, akkor katonailag nem tud győzni, és a szíriai ügyek elintézése, az ott élők tényleges megsegítése helyett csak jó szándékú szólamokat tud mondani.
Ezek azonban nem oldják meg azt a helyzetet, amelyet most Szíriában mások katonai erővel megoldanak - mondta Orbán Viktor.

MTI