A vasárnapi romániai választások tétjéről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Erdélyi Magyar Televízióban. Azt mondta, "aki nem áll ki saját magáért, azon a többség egyszerűen átlép, és még jó, ha át- és nem rálép".
Nagy hiba lenne kimaradni a román törvényhozásból, a vasárnapi romániai parlamenti választások tétje szoros összefüggésben van az erdélyi, partiumi magyarság megmaradásával - ezt Orbán Viktor az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV) mondta csütöröki, Szatmárnémetiben tett látogatásakor.

Aki nem áll ki saját magáért, azon a többség egyszerűen átlép, és még jó, ha át- és nem rálép" - mondta Orbán Viktor. Ha a magyarok méltó életet akarnak Erdélyben, és elvárják, hogy a románság adja meg nekik a tiszteletet, megbecsülést és jogokat, akkor ki kell állniuk közösségükért, el kell menniük választani - tette hozzá.

Szerinte: ha az erdélyi magyarság nem képviseltetné magát a bukaresti parlamentben, azzal azt üzenné a románságnak, hogy átnézhet rajta. Az erdélyi magyarok jogainak csorbulásáról, legeredményesebb vezetőik meghurcolásáról Orbán úgy vélekedett: az utódállamokban élő magyar közösségeknek változó, hullámzó a viszonya az adott államok többségi társadalmával.

A miniszterelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőivel és parlamenti jelöltjeivel találkozott Szatmárnémetiben, majd Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel a minél nagyobb arányú részvételre biztatta a romániai magyarságot a romániai parlamenti választásokon.