Eltűnt az a pakisztáni bevándorló, akiről azt gyanították, hogy ő vezette a berlini karácsonyi vásárba belehajtó halálkamiont. A barátai aggódnak a biztonságáért.
A 23 éves Naveed Baluchot másfél kilométerre a mészárlás helyszínétől tartóztatták le. A berlini karácsonyi vásárba egy lengyel kamionnal hajtottak bele 12 ember halálát okozva.

A rendőrség később elengedte a pakisztáni férfit, aki minden vádat tagadott. Később a kamionban megtalálták az igazi tettes iratait, a hatóság most egy 24 éves tunéziai férfit keres.

A szabadon engedett pakisztáni férfinek azóta nyoma veszett. Unokatestvére, Waheed elmondta, hogy együtt volt Naveeddel, amikor a rendőrség letartóztatta.

A kuzin amiatt aggódik, hogy a mentálisan nem teljesen beszámítható analfabéta rokonával valami baj történhet, hiszen azóta nem hallott felőle, mióta a rendőrség szélnek eresztette.

“Nyoma veszett, a telefonját kikapcsolta. Nagyon aggódom. Nem állunk kapcsolatban semmiféle terroristákkal és vallási fundamentálisokkal. Ő is elutasítja a terrorizmust” – fogalmazott.

A Tempelhof-i menekült központban a Naveed szobatársa megerősítette, a pakisztáni nem tért haza az incidenst követően.

A férfiről az ismerősei elmondták, hogy egy hétgyermekes család legidősebb tagja, aki nem tud írni és olvasni. A hatóságok februárban mindenféle gyanú nélkül Berlinben regisztrálták menedékkérőként.

A terrortámadás idején Naveed éppen egy közigazgatási hivatalt látogatott meg, miközben telefonját a menekültközpontban hagyta. Kuzinjával a győzelmi oszlop közelében egy parkban találkoztak.

“Fél 9 körül jöttünk ki a parkból, a rendőrség akkor vett körül minket. Baluchot megállították és elfogták. Amikor megpróbálták berakni az autóba, közbeléptem és megkérdeztem, miért tartóztatják le” – emlékszik vissza a történtekre a kuzin.

“A rendőrtiszt azt mondta nekem, hogy megszegtük a közlekedési szabályokat, amikor átkeltünk az úton. Bár ekkor mondtam nekik, hogy ő nem teljesen beszámítható.”

Az unokatestvér elmondta, hogy Naveed nem igazán tud egyedül közlekedni, kíséret nélkül vissza sem talál a központba, ráadásul nagyon keveset tud németül.