Őrizetbe vették a bolíviai hatóságok a Kolumbiában múlt héten lezuhant repülőgépet üzemeltető Lamia bolíviai légitársaság igazgatóját, Gustavo Vargast.
A Lamia vezetőjén kívül az ügyészség elrendelte “a vállalat titkárának és műszaki igazgatójának elfogását is” – mondta el helyi idő szerint kedd este Ivan Quintanilla ügyész, a baleset körülményeit vizsgáló, többnemzetiségű nyomozóbizottság tagja. 

A bolíviai, brazil és kolumbiai ügyészekből álló, hattagú bizottság közös, összehangolt munkával hivatott fényt deríteni a történtek hátterére. A hatóságok kedden több légiközlekedési hivatalban tartottak házkutatást, és a Lamia irodáit is átvizsgálták. 

A Lamia lezuhant gépének repülési tervét jóváhagyó Celia Castedót a bolíviai hatóságok eltávolították állásából. Castedo jelenleg Brazíliában tartózkodik, ahol hétfőn menedékkérelmet nyújtott be. 

A november végi repülőgép-szerencsétlenség pontos körülményei egyelőre tisztázatlanok, de minden jel az üzemanyaghiány miatti motorleállás felé mutat. 

Az Avro RJ85-ös egy teli tankkal maximum 4 óra 22 percig tud repülni: ez a bolíviai Santa Cruz de la Sierra és a kolumbiai Medellín közötti útvonal repülési időtartamának felel meg. A pilótának a brazil határ közelében fekvő Cobijában vagy a kolumbiai fővárosban, Bogotában is lehetősége lett volna tankolásra, de erre nem került sor. A Lamia működési engedélyét a bolíviai kormány előző héten bevonta, és a hatóságok a történtek után több polgári repülésben dolgozó tisztségviselőt elmozdítottak állásából. A Lamia bolíviai légitársaság Avro RJ85 típusú repülőgépe november 28-án zuhant le a Medellín közelében fekvő La Unión térségében feltehetőleg üzemanyaghiány miatt. A szerencsétlenséget a gép 77 utasa közül hatan élték túl. A balesetben a Chapecoense brazil első osztályú labdarúgócsapat 19 játékosa, 24 tisztségviselője és kísérőik, 21 brazil sportújságíró és a személyzet hét bolíviai, illetve paraguayi tagja vesztette életét.

MTI