Az Egyesült Államok mégsem javasolja az ellenzéki erők kivonását Aleppóból
Az Egyesült Államok visszavonta a szíriai ellenzéki fegyveresek Aleppó keleti részéből történő kivonására vonatkozó, december 2-án tett javaslatait, az új amerikai elképzelések lélegzetvételhez akarják juttatni a szélsőségeseket - jelentette ki kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

"Tegnap értesítést kaptunk tőlük (az Egyesült Államoktól), hogy nem tudnak velünk találkozni (Genfben és Aleppóról egyeztetni), mert meggondolták magukat. Visszavonták a dokumentumukat és most egy új dokumentumuk van" - mondta.

"Ez a dokumentum, az első benyomásaink alapján, mindent visszatérít a kezdőkörbe és időnyerési kísérletnek tűnik, hogy a militánsok kifújják magukat, lélegzetvételhez jussanak és feltöltsék készleteiket" - tette hozzá.

Lavrov szerint nem sikerült komoly párbeszédet kialakítani az amerikaiakkal. Az orosz diplomácia vezetője a kialakult helyzetet a szeptember 9-i megállapodás utánihoz hasonlította, amikor az amerikaiak "indokot kezdtek keresni" és "találtak" arra, hogy kihátráljanak az alkuból. Mint mondta, a kétoldalú tárgyalásokon Oroszország fel kívánja vetni azt a kérdést, hogy a szélsőségeseket bűncselekményekre bujtják fel Aleppóban és egész Szíriában.

Lavrov hangoztatta, hogy a szíriai ellenzéki legfelsőbb tárgyalási bizottság kategorikusan elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsa azon határozatának végrehajtását, amely a damaszkuszi kormánnyal kötendő megegyezésre kötelezi a testületet. Megismételte, hogy azokat a militánsokat, akik nem hajlandók önként kivonulni Aleppó keleti részéből, meg fogják semmisíteni. Mint mondta, Oroszország támogatni fogja a szíriai kormányerőket a kórházak megvédelmezésében.

Lavrov december 2-án Rómában találkozott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. A megbeszélés nyomán az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Washington, amely korábban nem teljesítette a korábban elért megállapodásokat és igyekezett megoltalmazni az al-Nuszra Front terrorszervezetet, olyan elképzeléseket terjesztett elő, amelyek összhangban állnak az orosz szakértők által képviselt állásponttal. Lavrov közölte, hogy Moszkva kész haladéktalanul katonai szakértőket és diplomatákat küldeni Genfbe, hogy ott az amerikai javaslatokkal összhangban azokról a közös lépésekről egyeztessenek, amelyek lehetővé tennék a militánsok kivonását, valamint a humanitárius segély eljuttatását Aleppóba és az élet normalizálását a városban.

OSDH: A török határőrök több tucat szíriai menekülttel végeztek idén

Legalább 165 szíriai civilt öltek meg idén, amikor a hazájában uralkodó erőszak elől menekülve megpróbált átkelni a török határon - derült ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet kedden közzétett jelentéséből.

A török határőrség támadásaiban legalább 31 kiskorú és 15 nő is életét vesztette. Az OSDH kifogásolta, hogy a török hatóságok ilyen támadásokkal igyekeznek megakadályozni a szíriaiak belépését az országba.

A legutóbbi incidensek hétfőn történtek: török határőrök hét szíriai civilt lőttek le a szíriai határ három különböző pontján - írta az OSDH.

A török határt 2015 eleje óta gyakorlatilag zárva tartják a legtöbb menekült előtt, bár Ankara azt állítja, hogy a határ továbbra is nyitva áll. Az OSDH-jelentés készítői szerint viszont az utóbbi 18 hónap történései azt mutatják, hogy Törökország úgy döntött, meg kell akadályozni a szíriai menekültek belépését az országba.

"Felszólítjuk a török hatóságokat, hogy a szíriai menekültek számára nyissanak biztonságos folyosókat, olyanokat, mint amilyeneket a harcosoknak is elérhetővé tettek" - hangsúlyozta az OSDH. Törökország a szíriai fegyveres ellenzéki csoportok egyik kulcsfontosságú támogatója, és néhányuk számára engedi a területére való belépést és az országon belüli működést is.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet felszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy gyakoroljanak nyomást Törökországra annak érdekében, hogy változtasson a háború elől menekülni próbáló emberekkel kapcsolatos politikáján. Az OSDH ezenkívül azt kérte Ankarától, hogy vonja felelősségre a menekültekre lövő katonákat.

A szír kormány nem köt tűzszünetet 

A szíriai kormány nem hajlandó semmilyen tűzszünetet kötni Aleppóról, ha nem hagyja el a várost a keleti negyedeket még mindig uraló összes felkelő - olvasható a szíriai külügyminisztérium kedden kiadott nyilatkozatában. "A kormány nem ad esélyt a lázadóknak arra, hogy újraszerveződjenek, és megismételjék bűntetteiket a megosztott városban" - ismertette a SANA szíriai állami hírügynökség a nyilatkozatot. Hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétnapos aleppói tűzszünetet követelő határozatról szavazott, ám Oroszország és Kína megvétózta a javaslatot. Aleppó keleti felében a felkelők még mindig tartják magukat, igaz, a kormányerőknek már sikerült több negyedet visszahódítaniuk tőlük. Az utóbbi három hét alatt a felkelők lövedékei 81 civilt sebeztek halálra a szíriai kormányerők kezén lévő városrészekben. A kormányerők 341 civil halálát okozták a felkelők területén.