A világban nem csökkentek a válsággócok, az elhúzódó konfliktusok pedig nem oldódnak meg a kívánt mértékben, de az oroszok jól állnak a terrorizmus elleni harcban.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (OKDB) tanácsának megnyitóján beszélt a terrorizmusról és a világban dúló háborúkról.

Az Oroszországot, Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő szervezet tanácsának szentpétervári ülésén az orosz államfő az elhúzódó konfliktusok között egyebek mellett az afganisztáni helyzetet, a Közel-Kelet problémáit és Szíriát említette - írja az MTI.

Az orosz elnök tájékoztatta kollégáit a szíriai helyzet rendezése érdekében tett lépésekről, Irán és Törökország együttműködéséről a kérdésben.

A tagállamok vezetői megvitatták az afganisztáni helyzet romlását és a Tádzsikisztánnak nyújtandó támogatást afganisztáni határának stabilizálása céljából.

Az elmúlt években több terrorcsoportot számoltunk fel Oroszországban és a többi tagállamban” - mondta Nyikolaj Bordzsjuda, az OKBD főtitkára, majd hozzátette:

az elnökök a felmerült fenyegetések értékelése és a felszámolásuk érdekében hozandó intézkedések kidolgozása után több utasítást adtak ki.”

A tagállamok elnökei a jövő áprilisi, soron következő tanácsülésen vitatják meg a szervezet új főtitkárának jelölését, mivel a mostani fórumon nem volt meg a határozatképességhez szükséges létszám, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ugyanis nem vett részt a tanácskozáson.