Az amerikai képviselőház elsöprő, kétpárti többséggel fogadott el szerdán egy új hírszerzési törvényt, amely egyebek mellett egy Oroszországgal foglalkozó bizottság létrehozását is javasolja.
A jogszabályt a képviselőház 390:30 arányban szavazta meg.

A 93 oldalas, titkos záradékkal elfogadott törvény általában nemzetbiztonsági fenyegetésekkel és az amerikai hírszerző szervezetek teendőivel foglalkozik. Mindemellett egy új, több ügynökség, illetve szervezet között koordinálni hivatott bizottság életre hívását is javasolja. E testület célja az lenne, hogy elhárítsa azokat a kísérleteket, amelyekkel orosz részről "burkoltan megpróbálnak embereket és kormányzatokat befolyásolni".

A törvény szövege szerint az új fórum feladata, "fellépni azon aktív intézkedésekkel szemben, amelyek révén Oroszország burkoltan befolyást gyakorol, beleértve a valótlanságok, lobbisták, korrupció, emberi jogi visszaélések leleplezését, valamint a terrorizmus és a titkosszolgálatok által végrehajtott gyilkosságok leleplezését, mindazt, amit az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatai vagy politikai elitjei, illetve megbízottjaik követnek el."

A törvény, amelyet még a szenátusnak is el kell fogadnia, rendelkezik azon erőfeszítések finanszírozásáról is, amelyek segítségével intenzívebb hírszerzési munka végezhető iraki, szíriai, észak-afrikai terrorista fészkek kialakulásának megakadályozására, illetve terrorcselekmények előzetes felderítésére, továbbá támogatja az elhárítás erősítését. Szó esik a törvényben az ellenséges kibertámadások kivédéséről, továbbá a Guantánamón lévő börtöntelepről elszállított terroristákra vonatkozó hírszerzési anyagok titkosságának feloldásáról.

A törvénytől függetlenül a szenátus hírszerzési bizottságának hat demokrata párti szenátora levelet írt Barack Obama elnöknek, s azt kérte, hogy az elnök még januári távozása előtt oldja fel azoknak az információknak a titkosságát, amelyek Oroszországnak az amerikai választási folyamatba történt esetleges beavatkozásáról szólna

Forrás: MTI