Riasztó jóslattal álltak elő az élénk fantáziájú kutatók.
Hetek óta attól hangos a sajtó, hogy kedd éjszaka újra váratlan közelségbe kerül a Földhöz a Hold, vagyis december 13-án az úgynevezett szuperhold sokkal nagyobb és fényesebb lesz, mint bármikor.

Bár a NASA egy novemberi közleménye szerint a következő szuperholdra 2034-ig várnunk kellett volna, a tudósok néhány hete arra figyelmeztettek, hogy a Hold ma este is jóval közelebb kerül majd bolygónkhoz.

A ritka égi jelenség viszont riasztó következményekkel járhat. A kutatók attól tartanak, hogy a szuperhold természeti katasztrófák sorát idézheti elő. Japán tudósok szerint özönvízszerű áradásoktól, földrengésektől, sőt vulkánkitörésektől rettegnek, félelmeiket pedig tudományos kutatásokkal és múltbéli tapasztalatokkal próbálják meg alátámasztani.
“A 19. század óta kutatják az összefüggést a Hold állása és a földmozgások, valamint a tenger áramlása között. Félő, hogy a december 13-i jelenség is előidézhet súlyos természeti csapásokat, csak remélhetjük, hogy megússzuk földrengés vagy vulkánkitörés nélkül”
– magyarázta a Daily Starnak a kutatás egyik szakembere.

Bár valószínű, hogy a hajmeresztő elmélet nem több puszta riogatásnál, a novemberi szuperhold után nem sokkal pusztító, 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot. Többen ezért most attól tartanak, hogy a természeti katasztrófa esetleg megismétlődhet.

Forrás