Tíz hónap alatt tíz terrortámadást és több mint 30 terrorista vonatkozású bűncselekményt akadályozott meg idén az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában.
Az FSZB szerdán, más fegyveres testületekkel együtt, Moszkvában és az orosz főváros környékén részt vett egy iszlamista terrorszervezet 12 tagjának őrizetbe vételében. A RIA Novosztyi hírügynökség értesülése szerint a biztonsági szolgálat novemberben Moszkvában és Szentpéterváron végrehajtandó terrorakciókat akadályozott meg és több tucatnyi, a közép-ázsiai országokból érkezett személyt fogott el.

A hírügynökség informátora szerint a terroristáktól, akik forgalmas helyeken végrehajtandó, látványos merényletekre készültek, négy saját készítésű, repesszel megtöltött pokolgépet, lőfegyvereket és kommunikációs eszközöket foglaltak le.

A Rosszijszkaja Gazeta című napilap titkosszolgálati forrásokból úgy értesült, hogy a terrorcselekményeket "párizsi mintára" tervezték meg, vagyis több bomba egyidejű felrobbantása után a merénylők tüzet nyitottak volna a tömegre.

Putyin elnök egyébként, az orosz biztonsági tanács szerdai ülésén kijelentette, hogy Oroszországnak preventív módon kell reagálnia a gazdasága biztonságát érő fenyegetésekre és növelnie kell potenciálját. Mindezt úgy kell megtennie, hogy nem zárkózik el a világgazdaságtól és javítja saját versenyképességét.

"A világgazdasági növekedés új központjai jönnek létre és minden évben éleződik a technológia- és tőkepiacért vívott konkurenciaharc.

A korlátozásokat, a nyomásgyakorlást, a szankciókat mind gyakrabban alkalmazzák politikai célokra, vagy politikai célok látszata alatt konkurenciaharcra" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy Oroszországban folytatni kell a kedvező befektetői és vállalkozói légkör kialakítására irányuló erőfeszítéseket, és olyan körülményeket kell teremteni, hogy a legnagyobb orosz vállalatok ne távozzanak idegen joghatóság alá. Fontosnak nevezte, hogy a kedvező feltételeket teremtsenek a nem nyersanyag-alapú kivitel felfuttatásához, csökkentsék az orosz exportőrök termelési költségeit és hogy optimalizálják az adó- és vámügyi ellenőrzést, egyebek között informatikai technológiák alkalmazása révén.

Putyin szerint a gazdaság polgári ágazatai versenyképességének növeléséhez fel kell használni egyebek között a hadiipar tudományos és műszaki potenciálját. Az elnök felszólította a kormányt és a jegybankot, hogy csökkentsék az orosz pénzügyi és hitelrendszer függőségét "a világpiaci ingadozásoktól", akadályozzák meg a törvénytelen tőkekivitelt és tökéletesítsék a pénzügyi infrastruktúra elleni kibertámadások elleni védelmet. Reményét fejezte ki, hogy a Bank Rossziji továbbra is nagy figyelmet fordít a bankrendszer szilárdságának megőrzésére és arra, hogy a gazdaság reálszektora hitelhez juthasson.