Észak-Korea csütörtökön bejelentette, hogy fokozza önvédelmi intézkedéseit az ország ellen előző nap jóváhagyott legújabb ENSZ-szankciók miatt, amelyek Phenjan szerint megkérdőjelezik szuverenitását és a túléléshez való jogát.
A KCNA állami hírügynökség jelentése szerint a phenjani külügyminisztérium elutasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai, 2321-es számú határozatát, amely a szeptember 9-én végrehajtott ötödik – minden eddiginél nagyobb – kísérleti atomrobbantásáért bünteti az ázsiai országot.

Az Egyesült Államok és Kína több mint két hónapig tartó tárgyalásain kidolgozott szankciók a becslések szerint akár negyedével is csökkenthetik Észak-Korea exportbevételeit, többek között az ország egyik fő bevételi forrásának számító szén eladásának jelentős korlátozásán keresztül.

Dél-Korea üdvözölte csütörtökön az ENSZ BT legújabb Phenjan-ellenes határozatát, a külügyminisztérium egyik szóvivője pedig az EFE spanyol hírügynökségnek megerősítette, hogy Szöul Washingtonnal és Tokióval együttműködve rövidesen – várhatóan már pénteken – további egyoldalú szankciókat jelent be a Kim Dzsong Un vezette kommunista rezsim ellen. A következő napokban Japán és az Egyesült Államok is hasonlóképp cselekszik majd.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa idén már második alkalommal – előzőleg a januári atomkísérlet nyomán – hozott határozatot Phenjan elleni szankciókról, noha eddig egyetlen ilyen döntése sem bírta rá az ázsiai országot atomprogramja feladására.