Egyes hírforrások szerint ő volt az utolsó "kiborg", aki még szakadár fogságban volt. 
Oleh Konetko, a fogolycserével foglalkozó központ koordinátora viszont elmondta, hogy még több mint tíz "kiborgot" eltűntként tartanak számon. 

Tarasz Kologyijt 2014 augusztusában mozgósították mint tartalékost. Előbb a 80-as légi szállítású dandár deszantosaként a Donyeck megyei Kosztyantinyivka településen szolgált, majd egyike lett a donyecki nemzetközi repülőtér védőinek, akiket kitartásuk iránti tiszteletből Ukrajnában "kiborgokként" emlegetnek. Az elnevezés egy lehallgatott és az ukrán biztonsági szolgálat által nyilvánosságra hozott, szakadárok közti beszélgetésből ered.

A donyecki repülőteret rohamozó szakadárok egyike jelentette felettesének, hogy "nem bírnak el" az ukrán katonákkal. "Ezek nem emberek, hanem kiborgok" - jegyezte meg. A reptérről az ukrán katonák több havi kitartás után tavaly júniusban vonultak ki, mivel a szakadár erők tüzérsége által romhalmazzá lőtt légi kikötőben már nem maradt fedezék számukra. Kologyij nem fogolycserével szabadult, hanem az ukrán ortodox egyház közbenjárására. A kelet-ukrajnai térség papjai kérték meg a szakadárokat, hogy Szent Miklós napja tiszteletére engedjék szabadon a katonát.

A férfit egy magas rangú egyházi vezető elmondása szerint lelkileg megviselte a csaknem két évig tartó fogság, ezért mielőtt hazatérne, egy kijevi klinikán gyógykezelik. Előzőleg több mint egy éve, tavaly december elején szabadult ki a szakadárok fogságából egy "kiborg". Őt egy orosz őrnagyra cseréltek ki, akit a kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatott együttműködésért 14 év börtönbüntetésre ítéltek Ukrajnában. Jurij Tangyit, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének tanácsadója nemrég arról számolt be, hogy hivatalosan 108 ukránt tartanak fogva a szakadárok. 

MTI