A görög fővárosban korábban is lehetett prostituáltakat találni, de a kép most teljesen megváltozott: a központban található Viktória teret ellepték a fiatal migránsfiúk, akik pár euróért árulják magukat. A többségük egyedül érkezett Európába, és csak a prostituálódásban látnak esélyt a túlélésre - írja a CNN.
A görög migránstáborok túlzsúfoltak, és a magányos fiatalok rendszeresen bántalmazások áldozataivá válnak: az erősebb, csapatokban cirkáló férfiak megszerzik a sátrukat, a matracukat, az ételüket vagy a kevéske pénzüket. Ezért a fiatalok inkább az utcát választják: itt kereshetnek némi pénzt, és néhány órára, vagy a szerencsések akár néhány hétre fedett, fűtött helyen feküdhetnek le aludni, miután teljesítették kuncsaftjuk kéréseit.

A veszély azonban itt sem kicsi: embercsempészek és potenciális futtatók tucatjai köröznek a prostitúciót választó fiatalok körül, akik a pénzükre és a szolgálataikra pályáznak. Mivel ezek a fiúk tovább szeretnének jutni Németországba, Svédországba vagy éppen az Egyesült Királyságba, bármilyen megoldásba belemennek – így válnak sokszor áldozattá.

Az egyik fiatal azt mondja, ő azért jött Európába, hogy itt állást kapjon, jó pénzt kereshessen, aminek köszönhetően az édesanyja is utána tudna jönni. Most viszont az utcákat járja gazdag kuncsaftokat keresve, miközben vallásilag is elítéli a homoszexuálisokat. Mégis, nap mint nap megy „dolgozni”, és már rég nem reménykedik abban, hogy valaha is újra látja az édesanyját.

Ez a fajta probléma mostanság kezd elhatalmasodni. A márciusban aláírt török-EU megállapodás alapján Törökországba visszaszállítanak minden olyan migránst, aki az országon keresztül érkezett Európába – aki viszont már túljutott az Égei-tengeren, nem akar visszamenni. Ezért sok migráns megszökik a táborokból, megpróbál elbújni a hatóságok elől, és továbbállni északnyugatra. Mióta azonban a balkáni országok lezárták határaikat, ez az út sem teljesen járható.

A görög rendőrség is tudja, hogy sok fiatal a testét árulva próbál pénzhez jutni – de amíg hozzájuk nem érkezik panasz, nem tudnak mit tenni a járőrözésen kívül. Az ENSZ szerint azonban a hatóságoknak meg kéne védeniük ezeket a kiszolgáltatott fiatalokat – bár nincs mitől, hiszen amíg nem kerülnek emberkereskedők hálójába, addig a fiúk önként mennek az utcákra, felkínálva a testüket.

A görög kormány számításai szerint jelenleg 1200 kísérő nélküli, fiatalkorú migráns vár menedékre az országban – a valós számuk azonban ennél sokkal magasabb, mivel sokan nem regisztráltatták magukat, attól tartva, hogy visszaküldik őket az országukba. Annál ugyanis szerintük még az is jobb, ha mindennap prostituáltként keresik a pénzüket.