A törökországi orosz nagykövet elleni hétfői merénylet egy provokáció, amely arra irányul, hogy aláássa az orosz-török kapcsolatot és a szíriai válság rendezését – mondta Vlagyimir Putyin államfő.
Ez a gyilkosság egy provokáció, amely arra az orosz-török kapcsolatok normalizálást célzó erőfeszítések ellen irányul, és a szíriai békefolyamatot is aláássa” – mondta Putyin.

Az egyetlen lehetséges válasz erre az akcióra az, hogy Moszkva felpörgeti a terrorellenes harcát.

A gyilkosok megfizetnek” – mondta Putyin.

Az orosz államfő kiemelte, hogy Andrej Karlov briliáns diplomata volt, akit nagy tisztelet övezett törökországi állomáshelyén.”

Putyin azt is elmondta, hogy Karlov remek kapcsolatot tartott fenn a török kormánnyal és a Törökországban tevékenykedő más politikai csoportokkal.

Az oroszok már vizsgálatot indítottak annak érdekében, hogy minél hamarabb fényt derítsenek a gyilkosság körülményeire.

Putyin beszámolt a közte és a török elnök között zajlott telefonbeszélgetésről is, amelyben megállapodtak, hogy szorosan együttműködnek a gyilkosság felderítésében.

Tudnunk kell, hogy ki rendelte el és ki szervezte meg a gyilkosságot” – mondta Putyin. Az orosz elnök azt is elrendelte, hogy erősítsék meg a többi orosz diplomáciai létesítmény védelmét – Törökországon kívül is.

Putyin elmondta, hogy személyesen is ismerte Karlovot, akit kedves emberként írt le. Elrendelte, hogy a nagykövet posztumusz kitüntetést kapjon, valamint egy emlékművet is.

Szolgálatteljesítés közben ölték meg” – mondta az orosz elnök.