Az orosz-amerikai kapcsolatok “minőségileg új szintre” emelése mellett foglalt állást Vlagyimir Putyin orosz államfő Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek írt levelében, amelynek nem hivatalos fordítását pénteken hozta nyilvánosságra Trumpnak a hatalomátvételt előkészítő csapata.
“Remélem, hogy konstruktív és gyakorlatias módon cselekedve képesek leszünk igazi lépéseket tenni azért, hogy különböző területeken helyreállítsuk a kétoldalú együttműködés kereteit, valamint nemzetközi együttműködésünket minőségileg új szintre emeljük” – írta Putyin a december 15-én keltezett levélben.

Az orosz elnök úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok és Oroszország viszonya fontos tényező marad abban, hogy szavatolják a stabilitást és a biztonságot a modern világban. Trump a levélhez fűzött, a megválasztott amerikai elnök válaszát tartalmazó közleményében reményét fejezte ki, hogy mindkét ország beváltja majd e reményeket és “nem kell alternatív utat járniuk”.

A levélben említett együttműködési szándék hangoztatása ellenére Putyin és Trump csütörtökön egyaránt amellett foglalt állást, hogy országaiknak erősíteniük kell nukleáris arzenáljukat.

Putyin az orosz védelmi minisztérium moszkvai tanácskozásán többek között hangsúlyozta: szavatolni kell, hogy az orosz hadászati rakétafegyverek garantáltan áthatoljanak minden meglévő és leendő rakétavédelmi rendszeren.

Trump pedig Twitter-üzenetben szükségesnek mondta az amerikai atomarzenál kibővítését. “Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie és ki kell terjesztenie nukleáris képességeit, amíg a világ jobb belátásra nem tér az atomfegyverkezés területén” – írta a januárban hivatalba lépő elnök. Szóvivője ezt később úgy magyarázta: Trump ezzel arra utalt, hogy meg kell akadályozni nukleáris fegyverek terrorcsoportok, törékeny államok és a “lator államok” kezébe kerülését.