Az orosz légierőre és más országokra is veszélyes lesz, ha amerikai hordozható légvédelmi eszközök terroristák kezébe kerülnek Szíriában – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.
Peszkov szerint a Szíriába irányuló amerikai fegyverszállításról szóló washingtoni döntés legsúlyosabb következménye annak kockázata, hogy ezek az eszközök terroristák kezébe kerülhetnek.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a határozat nemzetközi szerződéseket is sért, de ha terroristák hordozható légvédelmi eszközök birtokába jutnak, az nemcsak a térség, hanem a világ minden országa számára fenyegetést jelent.

Rámutatott, hogy a Kreml szükségesnek tartja kivizsgálni, miért enyhített az Egyesült Államok a szíriai ellenzéknek szánt fegyverszállításokra vonatkozó embargón.

Az orosz vezetés emellett arra számít, hogy Moszkva és Washington meg tud állapodni az aleppói helyzet megoldásáról, a civilek evakuálásról és a humanitárius segélynek a városba juttatásáról, igaz, a tárgyalások nehezen haladnak.

Peszkov kitért Josh Ernestnek, a washingtoni Fehér Ház szóvivőjének azon kijelentésére is, miszerint az amerikai igazságügyi minisztérium ki fogja vizsgálni, hogy megsértette-e a Rosznyfety 19,5 százalékos részvénycsomagjának 10,5 milliárd eurós privatizációja az Oroszország elleni szankciókat. Mint mondta, az ügyletet az orosz olajvállalat, valamint a stratégiai befektetők, a Glencore svájci bányaipari cégcsoport és a katari állami befektetői alap legjobb ügyvédjei készítették elő.