Idióta döntésnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy a litván hatóságok kérdésessé tették az orosz alkotmánybíróság tagjainak részvételét az alkotmánybíróságok világkonferenciáján.
Putyin a minősítést kérdés formájában mondta ki, amikor Vlagyimir Zorkin, az orosz alkotmánybíróság elnöke kedden a Kremlben beszámolt neki arról az incidensről, hogy Vilnius nemrégiben értesítette Moszkvát: biztonsági kockázatnak tekinti az orosz bírói testületet.

“Bocsásson meg, de mi szolgáltatott alapot egy ilyen idióta döntéshez?” – kérdezte az orosz vezető.

Zorkin beszámolója szerint Vilniusban azzal indokolták a döntést, hogy az orosz alkotmánybíróság megbontotta Ukrajna területi épségét, amikor úgy határozott, hogy a Krím Oroszországhoz csatolása összhangban áll az orosz alkotmánnyal. “Mi abból indultunk ki, hogy a krími nép kérdéseiről döntöttünk, és az ENSZ Alapokmánya szempontjából senki sem vádolhat bennünket azzal, hogy nem volt korrekt a döntésünk” – mondta az alkotmánybíró.

Putyin hozzátette, hogy a Krím hovatartozásáról “az orosz alkotmányból kiindulva” hozták meg a döntést.

“Nagyon furcsa. Néha az a benyomása az embernek, hogy vannak olyanok, akik mintha egy másik bolygóról estek volna a Földre” – mondta az orosz elnök. Zorkin szerint az incidens Litvániának árt, nem az orosz alkotmánybíróságnak. Elmondta még: eredetileg arra szerette volna megkérni Putyint, hogy Oroszország rendezze meg a háromévente megtartott konferenciát, mert Moszkva senkinek a beutazását nem utasítja el.

A jövő szeptemberben Vilniusban tartandó negyedik világkonferencia 102 részt vevő országának hivatalos listáján egyébként szerepel Oroszország is. A közös alapelvek megsértése esetén az egyes alkotmánybíróságok tagságát a konferencia közgyűlése függesztheti fel.