Az orosz vezető csütörtökön kezdődő, kétnapos japáni látogatása alkalmából nyilatkozott a távol-keleti ország médiájának. 

Putyin kijelentette, törekedni fog rá, hogy a vizit alkalmából megegyezés szülessen a békemegállapodás aláírásáról, és reményét fejezte ki, hogy a látogatás során Abe Sindzó japán miniszterelnökkel együtt megtalálják a megoldást.

"Meg kell találnunk a kompromisszumot" - mondta, hozzátéve, hogy a megállapodásnak mindkét ország népe számára elfogadhatónak kell lennie. Putyin egyetértett azzal a felvetéssel, hogy mind az ő, mind Abe hazai támogatottsága magas, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs joga visszaélni ezzel a bizalommal, s hogy a megoldás meg kell feleljen az orosz nemzeti érdekeknek.

"Úgy gondoljuk, hogy egyáltalán nincs közöttünk területi vita. Japán gondolja úgy, hogy területi problémája van Oroszországgal. Hajlandóak vagyunk erről beszélgetni" - fogalmazott az orosz elnök. Anakronizmusnak nevezte a békeszerződés hiányát, és elismerte, hogy ez az állapot gátolja a két ország sokoldalú kapcsolatainak fejlődését. 

"A kapcsolatok teljes normalizálását akarjuk" - jelentette ki. Kitért rá, hogy az 1956-os szovjet japán közös nyilatkozat említést tett ugyan annak lehetőségéről, hogy Moszkva átengedjen kettőt a vitatott hovatartozású négy dél-kurili szigetből, de a dokumentum ennek feltételeként a békeszerződés aláírását nevezte meg. Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy a dokumentum nem mondja ki, milyen feltételek mellett történjen meg ez az átadás és hogy a szigetek kinek a fennhatósága alá tartozzanak.

Emlékeztetett rá, hogy a japán fél utóbb megtagadta a dokumentumban foglaltak végrehajtását, és a tárgyalásokat csak 2000-ben újították fel. Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy a második világháború következményeit nemzetközi dokumentumokban rögzítették, ezért nagyon kényes ügy a vitás kérdéseket a nemzetközi jogrend alapjainak megsértése nélkül rendezni. 

MTI