Angela Merkel német kancellár vagy megérthetett valamit a Brexitből, Trump győzelméből, és a geopolitikai tendenciákból, vagy német pártcsaládján belül nagyon az orrára koppinthattak, mert az eddigi migrációval kapcsolatos kinyilatkoztatásaival teljesen ellentétes üzenetet fogalmazott meg ma Essenben, a Kereszténydemokrata Unió pártkongresszusán. Merkel tőle szokatlan keménységgel nyomatékosította: Németországban sürgetni kell a burkatilalom bevezetését, a tavalyi menekültválságot nem szabad megismételni, a bevándorlóknak pedig be kell illeszkedniük. 
Németország újraegyesítése óta a legkeményebb választási kampányban kell helytállnia a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) 2017-ben – mondta Angela Merkel pártelnök-kancellár kedden, a CDU esseni kongresszusán. A pártot 2000 óta vezető politikus, aki a tisztújító kongresszuson ismét – kilencedik alkalommal – megpályázza az elnöki tisztséget hangsúlyozta azt is, hogy Európától függ Németország sorsa és jóléte, ezért a németeknek mindent meg kell tenniük azért, hogy ne gyengüljön tovább az EU. Angela Merkel beszédében hangsúlyozta, hogy a válságok megoldásának eddig azzal a reménnyel lehetett nekilátni, hogy az EU megerősödve kerül ki a nehézségekből, de a szinte elképzelhetetlenül súlyos fejleményekkel terhes 2015-ös év után még nagyobb megrázkódtatások következtek, így 2016-ban „a világ kifordult a sarkaiból”.

Beszéde csúcspontján azonban olyat mondott Merkel, amely teljesen ellentétes az eddigi migrációval kapcsolatos kinyilatkoztatásaival. “Meg kell állítani az illegális migrációt, küzdeni kell a menekülés okainak megszüntetéséért és a hazájuk térségében kell segíteni a menekülteknek” – hangoztatta, majd azt is leszögezte, “Németországban sürgetni kell a burkatilalom bevezetését, nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a sariát, az iszlám jogrendet, a tavalyi menekültválság nem ismétlődhet meg, a bevándorlóknak pedig be kell illeszkedniük”. Angela Merkel ezen szavait dörgedelmes taps kísérte, az pártcsalád kongresszuson résztvevő ezer küldöttje gyakorlatilag egy emberként fejezte ki, hogy egyetért a kancellár új üzenetével.

Angela Merkel német kancellár vagy megérthetett valamit a Brexitből, Trump győzelméből, és a geopolitikai tendenciákból, vagy német pártcsaládján belül nagyon az orrára koppinthattak, mert az elmúlt hónapokban ódzkodott az ilyen kijelentésektől és bírálta is azon politikusokat, akik nem engednék Európába a migránsokat.