A légikatasztrófa áldozatául esett világhírű Alekszandrov 2017 májusában budapesti fellépésre készült.
A terrorcselekmény nem szerepel az orosz hadsereg Fekete-tengerbe zuhant gépének katasztrófáját kiváltó legfőbb, feltételezett okai között – jelentette ki tegnap Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője. Peszkovéhoz hasonló véleményt közölt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat is. Közleménye szerint azt feltételezik, hogy idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe, illetve nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag, aminek következtében a hajtómű veszített teljesítményéből, és leállt.

Az orosz hadsereg Tu–154-ese még vasárnap zuhant le, a roncsokat a szocsi partoknál találták meg. A gépen 92 személy utazott, köztük 84 utas, akik között volt a világhírű Alekszandrov művészegyüttes 64 tagja, valamint kilenc újságíró is.

Nem találtak túlélőket, a holttestek kiemelését megkezdték, és azonosításra Moszkvába szállították – közölték a hatóságok. A mentőmunkálatokban mintegy 3500 embert vetettek be, 39 hajót és más vízi járművet, továbbá 135 búvárszakértőt és hét mélytengeri kutatóhajót is mozgósítottak. A hatóságok műholdak felvételeit is elemzik a történtek felderítésére.

A zenészek arra készültek, hogy a szíriai hmejmimi orosz légi támaszponton szolgáló katonáknak adjanak koncertet. A szövetségi tanács védelmi és biztonsági bizottságának első alelnöke, Franc Klincevics szerint a szocsi katasztrófa nem áll kapcsolatban az orosz haderők szíriai hadműveletével, amelyek a korábbi rend szerint folytatják katonai feladataik teljesítését. A szenátor szerint száz százalékban nem lehet garantálni a repülők biztonságát.

Vlagyimir Putyin elnök utasította Dmitrij Medvegyev kormányfőt, hogy hozzanak létre kormánybizottságot a szerencsétlenség körülményeinek feltárására, tegnapra pedig nemzeti gyásznapot rendelt el. Részvétüket fejezték ki orosz kollégáiknak a magyar állami vezetők is. A Tu–154 típusú, három hajtóműves gépet 1983-ban helyezték forgalomba, és utoljára 2014 decemberében esett át a tervezett nagyjavításon. A gépet tapasztalt pilóta vezette, aki eddig több mint háromezer órát repült. A Tu–154-es modellt a 60-as években tervezték, és több mint ezret építettek belőle.

A Vörös Zászló érdemrenddel kétszeresen kitüntetett, az Orosz Hadsereg Alekszandrov Akadémiai Ének- és Táncegyüttesét még a szovjet időkben, 1928-ban alapította Alekszandr Vasziljevics Alekszandrov (1883–1946) vezérőrnagy, a moszkvai Csajkovszkij konzervatórium tanára, a Szovjetunió népművésze, zeneszerző, aki 18 éven át vezette az együttest. 1933-ra 300-ra nőtt a zene- és tánckar tagjainak száma. 2016 májusa óta Valerij Halilov altábornagy állt az együttes élén, aki szintén a lezuhant gépen utazott. A zenekar hazánkban is fellépett már, nagy sikert aratva, és korábban 2017 májusára is meghirdettek egy újabb budapesti koncertet.

MTI